Cuvee De Boisfleury Pouilly Fume
Cuvee De Boisfleury Pouilly Fume
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cuvee De Boisfleury AOC Pouilly Fume
Kraj: Francja
Region: Dolina Loary
Apelacja : AOC Pouilly Fume
Producent: Domaine A. Cailbourdin
Szczepy: Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Lekkie, eleganckie, nos miękki i owocowy, z delikatnymi owocami cytrusowymi: grejpfrut, owoce męczennicy oraz ziołowymi nutami kwiatowymi. Czysta kwasowość utrzymuje wino bardzo dobrze, a wykończenie jest precyzyjne i długie. Niewiarygodne czyste, świeże i doskonale wyważone Pouilly-Fumé.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Terroir płaskowyżu Boisfleury charakteryzuje się mieszaniną krzemionki i wapienia. W młodości cuvée jest żywe i świeże. Podkreśla to stosunkowo młoda winnica. Najmłodsze winorośle Sauvignon Blanc nie są starsze niż 10 lat, co nadaje winu lekką strukturę. Ogólnie rzecz biorąc, otrzymujemy Pouilly-Fumé, które szczególnie nadaje się do picia tam, gdzie najważniejsze są owoce, elegancja i delikatność.
Jasny, krystaliczny, cytrynowożółty kolor. Owoce cytryny jako zapachy: grejpfrut, marakuja, mandarynki i nuty cytryny. Żywy atak, po którym następuje lekka struktura, w której priorytetem jest finezja i odpowiednie nuty aromatyczne. Piękny, wyrafinowany posmak tego wina, które jest szczególnie precyzyjne.
W sercu Doliny Loary znajduje się Pouilly Fumé. Po drugiej stronie rzeki znajduje się Sancerre, a w obu apelacjach produkowane są białe wina z sauvignon blanc. Oddzielenie win od siebie nie jest łatwe i nie zawsze ma to sens. Jeśli jednak lubisz sancerre, warto przyjrzeć się winu także z drugiej strony rzeki. Któregoś dnia odkryłem także potencjał starzenia tych win. Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nie mam do przechowywania białych win sauvignon blanc, ale trzeba to ponownie rozważyć. Właśnie degustowałem wina Domaine Alain Cailbourdin. To winiarz, który naprawdę pozwala winu pokazać swój terroirowy charakter. Trzy opisane tutaj wina są zupełnie różne, ale powstają w wyniku dokładnie tej samej winifikacji. Jedynie terroir winnic, wiek winorośli i lokalizacja robią tu różnicę. Cailbourdin produkuje tu wina od 1980 roku i dysponuje 20 hektarami winnic.