Doña Paula Estate Chardonnay
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza / Valle de Uco
Producent: Doña Paula
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 13%
Rozwiń opis...Delikatna zielono-żółta barwa ze złotymi refleksami. Bogata paleta aromatów takich jak brzoskwinia, morela. Limonka uzupełniona mineralno tostowymi nutami. Dobrze zbudowane z długim, trwałym finiszu. Wino 6 miesięcy dojrzewało w dębowej beczce.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Doña Paula obecnie jest właścicielem 703 hektarów (około 1737 akrów) winnic znajdujących się w najbardziej znanych terroir od Lujan de Cuyo i Uco Valley Tupungato. Nawadnianie upraw na tym terenie jest możliwe dzięki znakomicie rozwiniętemu systemowi irygacji, doprowadzającemu wodę z topniejącego śniegu. Region ten, cieszą się słońcem przez 300 dni w roku, a wysokie temperatury i suchy klimat łagodzony jest wiatrami wiejącymi od Andów. Odpowiedniej, jakości gleba sprzyja uprawie wielu odmian winorośli. Doskonałe warunki naturalne i możliwości terroir powodują, że powstające tam wina, mogą być wysokiej, jakości i rozpoznawalne bez jakiejkolwiek analizy. Doña Paula jest jedną z najbardziej nowoczesnych winnic w regionie, a dzięki pracy winiarzy z międzynarodowym doświadczeniem powstają tam wysokiej, jakości. W 2010 roku, trzeci rok z rzędu, winnica otrzymała nagrodę „Impact Hot Prospects Award“, która potwierdza ciągły wzrost bodegi oraz najlepsze prognozy rozwoju na przyszłość na tle innych winnic argentyńskich.
Przyjazne dla wegan i bezglutenowe: zobowiązanie do zrównoważonego rozwoju
Wszystkie wina Doña Paula są wegańskie i bezglutenowe. Powstają zgodnie ze zrównoważonymi praktykami rolniczymi i z poszanowaniem konsumentów stosujących dietę wegańską. Oznacza to, że od zbiorów do fermentacji i leżakowania nie są używane żadne produkty pochodzenia zwierzęcego, co dowodzi zaangażowania winiarni w odpowiedzialne praktyki środowiskowe.
Finca Alluvia w Gualtallary: Terroir wysokości i wyjątkowej mineralności
Finca Alluvia znajduje się w Gualtallary, w regionie Tupungato w prowincji Mendoza, i jest najwyżej położoną winnicą Doña Paula, 1350 metrów nad poziomem morza. Wyjątkowo ubogie, kamieniste i bogate w minerały gleby tego wyjątkowego terroiru sprzyjają produkcji wysokiej jakości win o jędrnych taninach i intensywnej barwie. Warunki klimatyczne Gualtallari, z ciepłymi dniami i chłodnymi nocami, zapewniają powolne i pełne dojrzewanie winogron, czego efektem są wina o wyjątkowym i złożonym charakterze.