Echeverria Gran Reserva Syrah
Kraj: Chile
Region: Curico Valley
Producent: Echeverria
Typ: Dry Red Syrah
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Kolor ciemnoczerwony z granatowymi smugami. Bogaty, intrygujący aromat z bukietami czerwonych owoców – malin, czereśni z nutami dębowymi. Idealnie zrównoważony, okrągły z aromatami czerwonych owoców, delikatnymi i dojrzałymi taninami oraz z długą przyjemną końcówką z eleganckimi nutami pieprzu, czekolady i skóry. Sugestie kulinarne: Idealne do potraw z dziczyzny i czerwonego mięsa, deski serów i wędlin.
Notatki Winiarskie
Syrah jest jedną z najważniejszych odmian winorośli i zajmuje szóste miejsce w światowym rankingu. Winogrona te wymagają suchego i gorącego klimatu i są uprawiane głównie w południowej Francji. Francuskie obszary uprawowe rozciągają się od północnej części doliny Rodanu aż do Langwedocji-Roussillon i Pays d'Oc. W Europie winogrona uprawia się również w Hiszpanii, Włoszech (szczególnie w regionie IGT Sicilia), Portugalii, Austrii i Szwajcarii. W krajach anglojęzycznych nazywa się go Shiraz, ale jest to ta sama odmiana winogron. Prawdziwym ekspertem od wina Shiraz w Republice Południowej Afryki jest winnica Boekenhoutskloof. Winogrona wykorzystywane do produkcji win różowych uprawiane są głównie w chłodniejszych lokalizacjach. Dzięki temu zachowujesz świeżość i aromat. Typowym obszarem produkcji wina Syrah Rosé jest Pays d'Oc. Czerwone wino Syrah idealnie nadaje się do przechowywania, a po leżakowaniu uwalnia fascynującą gamę aromatów. Czarnego gołębia uprawia się w suchych i słonecznych regionach, gdzie gleba jest uboga w składniki odżywcze. Ma różnorodne smaki.
Najlepiej komponuje się z daniami mocnymi i pikantnymi. Na przykład smak jagód i wiśni doskonale komponuje się z dziczyzną, ale czerwone wino dobrze komponuje się także z potrawami pieczonymi i grillowanymi. Wino dobrze komponuje się także z gorzką czekoladą, chociaż zawartość kakao powinna przekraczać 60 procent. Wskazówka: Solona czekolada lub czekolada chili i wino Syrah to delikatne połączenie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Rodzina Echeverría przybyła do Chile w latach 50. XVIII wieku z małego miasteczka Amezqueta w Kraju Basków w Hiszpanii. Założyli oni uprawy rolne i zasadzili winorośl. Obecnie firma jest globalnym przedsiębiorstwem. Echeverria zawsze była na czele nowoczesnego chilijskiego przemysłu winiarskiego, jednocześnie szanując tradycję i środowisko. Tradycja ta wyraża się w ich winach, które są klasyczne i eleganckie w stylu i prezentują intensywne aromaty i smaki owoców, które są znakiem rozpoznawczym chilijskiego wina dzięki uprzywilejowanemu terroir i warunkom klimatycznym kraju. Echeverria ma bogate portfolio ponad 30 win z ponad 10 różnych odmian winogron i kilku regionów uprawy winorośli.
Roberto Echeverría Jr jest głównym winiarzem w Viña Echeverría od 2001 roku. Zainspirowany francuskim dziedzictwem, charakterystyczny styl Roberto produkuje wina łączące elegancję Starego Świata z energią Nowego Świata. Więcej europejskich technik uprawy winorośli obejmuje terminowe zbiory, aby uniknąć przejrzałości, a tym samym dobrego zrównoważenia i kontroli poziomu alkoholu. Skupia się na francuskich odmianach, beczkach i drożdżach, a także na dłuższej fermentacji i starzeniu w beczkach oraz zróżnicowanym mieszaniu.