Fantinel Borgo Tesis Pinot Grigio Friuli
Fantinel Borgo Tesis Pinot Grigio Friuli
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Fantinel Borgo Tesis Pinot Grigio Friuli
Kraj: Włochy
Region: Friuli-Wenecja Julijska
Apelacja: DOC Friuli
Producent: Fantinel
Szczepy: Pinot Grigio
Pojemność: 0,75l
Alk.: 12,5%
Wino o przejrzystym jasno cytrynowym odcieniu. Nos uwalnia aromaty białych owoców oraz kwiatów. Na podniebieniu świeże i żywe z lekko zaznaczoną kwasowością i lekko pikantnych nutach. Sugestie kulinarne: drób, ryby, owoce morza, kuchnia azjatycka, kuchnia tajska.
Prestiżowa i wielokrotnie nagradzana winnica oraz największy prywatny producent wina w regionie Friuli. Już czwarte pokolenie pracuje na jej sukces, dzięki czemu. Fantinel ma na swoim koncie pokaźną kolekcję najwyższej jakości win. Wina te wyróżniają się na światowym rynku winiarskim, łącząc w sobie tradycję regionu Friuli z otwartością na innowacje. Fantinel, to ponad 30ha winnic położonych w Wenecji Julijskiej w regionach Collio, Grave i Colli Oriental del Friuli. Właściciele uważają, że sekretem jakości produkowanych przez nich win są niezwykły mikroklimat regionu, sprzyjający uprawie winogron, a także rodzinna pasja i konsekwencja.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Region upraw Friuli-Venezia Giulia (w języku włoskim: Friuli Venezia Giulia), w skrócie głównie Friuli, położony jest pomiędzy Austrią, Słowenią i równiną Veneto. Stolicą regionu jest Triest. Choć historycznie region ten znajdował się pod zmiennymi wpływami i często był uwikłany w działania wojenne, wino uprawiane jest nieprzerwanie od czasów starożytnych. Dzięki udoskonalonym metodom piwnicznym, takim jak fermentacja chłodzona, obszar ten stał się prawdopodobnie najlepszym regionem winiarskim we Włoszech, chociaż nadal uprawia się wino czerwone. Podregiony Collio, Colli Orientali del Friuli, Isonzo i Carso produkują najwyższej jakości i najdłużej utrzymujące się wina białe. Pomimo wybitnej pozycji, w regionach, które dopiero od niedawna produkują wina najwyższej jakości, rośnie konkurencja. Wielu winiarzy pożegnało się z międzynarodowymi odmianami i coraz częściej zastępuje je starymi, lokalnymi, zwłaszcza Friulano. Największy potencjał jakościowy Friuli tkwi w odmianach autochtonicznych.