Bollinger La Grande Annee Champagne 2014
- -444,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ferrari Perle Brut
Kraj: Włochy
Region: Trydent-Górna Adyga
Apelacja: DOC Trento
Producent: Fratelli Lunelli Ferrari
Typ: Dry White 100% Chardonnay
Pojemność: 0,75 l C3
Alkohol: 12,5%
Włoskie wino musujące powstałe wyłącznie z odmiany Chardonnay, posiada jasno złocistą barwę z zielonkawymi refleksami. Bukiet ujawnia nuty cytrusów, kwiatów migdałowych, jabłka renetta wzbogacony o nuty przypraw i skórki chleba. Na podniebieniu czysty i elegancki z nutami jabłek i słodkich migdałów. Wykończenie miękkie długie i przyjemne. Wino dojrzewa na wybranych drożdżach przez około 5 lat.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Historyczna i słynna winnica produkująca wina musujące Trento DOC Metodo Classico, Cantine Ferrari została założona w 1902 roku przez Giulio Ferrariego z zamiarem stworzenia wspaniałego włoskiego wina musującego w Trentino. W 1952 roku rodzina Lunelli przejęła firmę kontynuując działalność Ferrari mającą na celu produkcję win musujących mogących konkurować z francuskimi szampanami. Ich wina stały się sławne na całym świecie, a od 2021 roku Ferrari Trentodoc jest oficjalnym toastem na najbardziej kultowym podium świata, aby uczcić zwycięstwa wielkich mistrzów Formuły 1. Aby uczcić ten sukces, Lunelli wprowadzili na rynek specjalną edycję swojego wina musującego.
Kolekcjonerski Trentodoc, uzyskany w 100% z Chardonnay, pozostawiony do dojrzewania na osadzie przez 36 miesięcy. Nos jest pełen aromatów brzoskwini, śliwki, różowego grejpfruta i kwiatu pomarańczy, po których następują nuty kruchego ciasta i glazurowanych migdałów. Perlage jest delikatny i aksamitny, napięty i trwały, elegancki z długim finiszem i delikatnymi nutami cytrusowymi. To idealne wino na specjalne okazje, jako aperitif na romantyczny wieczór lub w połączeniu z lekkimi potrawami na bazie ryb lub owoców.
Górna Adyga (Trentino) duży region winiarski składa się z dwóch części. Północny region Górnej Adygi, znany również jako Południowy Tyrol i południowa część Trentino, położona na północ od jeziora Garda. Ten górzysty region jest idealny do uprawy winorośli ze względu na liczne wpływy gleby, wody i klimatu. Ten obszar o powierzchni 7400 km² zamieszkuje 476 000 mieszkańców. Górna Adyga nie jest pierwotną nazwą tego regionu, gdyż duża część tego obszaru jeszcze przed II wojną światową należała do Austrii. Mieszkańcy regionu początkowo nie byli zadowoleni z przynależności do Włoch, przez co cały obszar stał się dwujęzyczny. Jednak nowa generacja jest pełna włoskich win i wszystkie wina również podlegają włoskim ograniczeniom. Góry zapewniają pofałdowane tarasy i wysokie położenie dla winnic. podłoże tych tarasów zawiera wapno z aluwialną wierzchnią warstwą żwiru, piasku i gliny. Ta gleba jest idealna dla białych odmian winorośli, ale nadal przeważają winogrona niebieskie. Niebieskie winogrona sadzi się głównie w cieplejszych, nieco niższych winnicach z widokiem na południe i południowy zachód. Na tym obszarze używa się specjalnych odmian winorośli, takich jak Pinot bianco, Pino Nero, Lagrein Scuro i lepiej znane Pinot Grigio. Górna Adyga jest podzielona na kilka podregionów, które noszą następujące nazwy. DOC Alto Adige, DOC Santa Maddalena, DOC Lago di Caldaro i DOC Teroldego Rotaliano. DOC nałożył obowiązek budowy pergoli w Santa Maddalena. Oznacza to, że wąsy prowadzone są na wysokości dwóch metrów, tworząc swoistą altanę, pod którą można przejść. Większość win z tego obszaru jest harmonijna, aromatyczna i ma bardzo przyjemny posmak. W celu produkcji bardziej popularnych win zasadzono również znane odmiany winorośli, takie jak Gewürtztraminer, Chardonnay i Merlot. Wysoki i chłodny górski klimat z gorącym latem sprawia, że wina z tego regionu mają swój własny, rozpoznawalny styl.