Finca El Origen Cabernet Sauvignon Mendoza
Finca El Origen Cabernet Sauvignon Mendoza
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Finca El Origen Cabernet Sauvignon
Wina Argentyńskie
Region: Mendoza - Valle de Uco
Typ: Red Dry - Cabernet Sauvignon
Pojemność: 0,75 l
Wino o rubinowej barwie z fioletowymi odcieniami zapachy dojrzałych owoców i słodkich korzeni dobrze zrównoważone z aksamitną strukturą wyczuwalny aromat czarnej porzeczki. Potrawy: suszone wędliny, pasztety, potrawy z pieczonego mięsa.
Nota degustacyjna;
Cabernet Sauvignon o intensywnej barwie sprawia, że jest wiernym przedstawicielem win z Doliny Uco. Subtelny aromat wiśni, czerwonej papryki i świeżych ziół. Podniebienie delikatne, przyjemna naturalna kwasowość i dobra trwałość. Lokalizacja: Ta linia ma na celu wyrażenie prawdziwego ducha naszej posiadłości Las Pintadas znajdującej się w Colonia Las Rosas w dolinie Uco. Wysokość: 1000 metrów nad poziomem morza.
Polecane potrawy do Wina Cabernet Sauvignon: Grillowane broszetki jagnięce z cytryną i czosnkiem, Burgery wołowe z serem pleśniowym, Gulasz wołowy prowansalski, Tatar wołowy z kakao i ostrą papryką, Medaliony żubrowe z borowikami i sosem z sera Quebec, Kaszanka z jabłkami, Bobotie (południowoafrykańskie ciasto mięsne), Broszetki z fileta mignon, pomidorów i halloumi, Rosół do chińskiego fondue, Stek z cynamonem i przyprawami, Kuskus z duszonymi giczami jagnięcymi, Konfitowane udko z kaczki, Filet mignon z sosem pieprzowym, Stek wołowy z czerwonym winem, pieprzem i kminkiem, Stek wołowy z szalotką, Francuski gulasz jagnięcy (Navarin), grecki pastitsio, Grillowane chorizo, pieczona papryka i kęsy oliwek, Świąteczne klopsiki i gulasz ze świńskich nóżek, Zapiekanka pasterska z jagnięciną i batatami w mini zapiekance, Burgery jagnięce z mocnym cheddarem, sosem chipotle, Osso buco jagnięce z czarnymi oliwkami i koprem włoskim…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Cabernet Sauvignon jest najczęściej sadzoną i spożywaną odmianą do produkcji wykwintnych win na całym świecie, uważaną również za trzon wielu najbardziej prestiżowych win Bordeaux i wielu najbardziej rozpoznawalnych na świecie francuskich marek. Jednak ze względu na swoją wszechstronność i łatwe dopasowanie do różnych terroir, jego sława rozprzestrzeniła się z Francji na wszystkie regiony winiarskie, tak bardzo, że każdy wspaniały terroir daje początek najwyższej jakości winom Cabernet Sauvignon. Ze względu na swoją elegancję, powagę, ciało i złożoność wina wytwarzane z tej odmiany oczarowały miłośników wina ze wszystkich pięciu kontynentów.
Poza osobistymi gustami i preferencjami dotyczącymi różnych stylów win, nikt nie ignoruje sławy Cabernet Sauvignon na całym świecie: samo wspomnienie o nim jest odniesieniem do międzynarodowej rodziny królewskiej wina. Legendarne wina z Bordeaux, a zwłaszcza te z regionu Médoc, a także emblematyczny Cabernet z Napa Valley w Stanach Zjednoczonych, to tylko kilka przykładów tych kultowych win, które również (i na szczęście) obejmują te produkowane w Mendozie.
W naszych posiadłościach położonych w Maipú, Luján de Cuyo i dolinie Uco, historycznie uprawialiśmy tę odmianę winorośli, która wyraża wielki potencjał w terroir Mendozy. Na tych szerokościach geograficznych suchy i słoneczny klimat, oprócz jego dużej amplitudy termicznej, pozwala owocom osiągnąć stopień dojrzałości, który zapewnia intensywnie zabarwione wina o doskonałej typowości, dobrze zdefiniowanych aromatach i głębokich smakach. Poza tym, ostre i zielone taniny nie są tak wyczuwalne w winach Cabernet urodzonych w Mendozie, jak w tych produkowanych w chłodniejszych regionach świata, ponieważ te pierwsze są raczej miękkie i przyjemne. Dlatego wina Cabernet Sauvignon z Mendozy zawsze zachęcają nas do delektowania się dodatkową lampką.