Giuseppe Cortese Barbaresco Rabaja
Giuseppe Cortese Barbaresco Rabaja
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Giuseppe Cortese Barbaresco RabajàGiuseppe Cortese Barbaresco Rabajà
Wytrawne czerwone barbaresco powstałe ze szlachetnego szczepu Nebbiolo uprawianego w regionie Rabajá. Pełna budowa i dobrze zrównoważony smak. Świetlista rubinowa barwa z ceglasto-pomarańczowymi refleksami. Elegancki śliwkowo-kwiatowy aromat z nutą masła, korzennych przypraw, kakao. Długie zakończenie z zapachem suchych liści, tabaki i smoły. Starzone 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i słoweńskiego, a następnie minimum 6 miesięcy w butelkach. Doskonały potencjał starzenia. Degustować minimum godzinę po otwarciu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Flagowy produkt winiarni, Barbaresco Rabajà, pochodzi z jednego z najbardziej reprezentatywnych crus całej nazwy i jest mistrzowsko interpretowany przez Giuseppe Cortese. Wspaniały Nebbiolo, któremu wyjątkowa natura terroiru nadaje pożądaną równowagę, elegancki wyraz i godną uwagi długowieczność.
Pochodzące z południowo-zachodniego zbocza Rabajà, to Barbaresco dojrzewa przez 20 do 22 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, niektóre nowe, a inne nawet 9-letnie, a następnie jest uszlachetniane przez kolejne 9 miesięcy w butelce przed wypuszczeniem na rynek. W nosie jest mnóstwo czerwonych owoców — suszonych, w konserwach i likierze — na delikatnym balsamicznym tle z nutami skóry i przypraw. Ten sam profil potwierdza się w podniebieniu, z widocznymi taninami, ale jedwabistymi, z całkowitą harmonią i wiecznie trwającą trwałością.
Od roku 2000 do 2012 Giuseppe Cortese Barbaresco Rabajà przekroczyło 90 punktów Roberta Parkera 11 razy i bardzo często znajdowało się wśród finalistów w nagrodach degustacyjnych Gambero Rosso. Niezbędne wino dla każdego, kto jest dumny ze znajomości nie tylko odmiany Barbaresco, ale także włoskiego wina.
Historia winiarni Giuseppe Cortese sięga lat sześćdziesiątych i zbiegła się z konsolidacją rynku, jaką Barbaresco osiągnęło na całym świecie. Rodzina Cortese mieszkała już wówczas na szczycie szczególnie cenionego wzgórza, zwanego Rabajà, znanego z produkcji winogron najwyższej jakości. Tam pierwszym dużym wyzwaniem dla firmy było stworzenie wspaniałego Barbaresco, które wyrażałoby wiążącą więź między tymi winogronami a ziemią, która je pielęgnowała.
W 1971 r. wypuszczono pierwszy rocznik Giuseppe Cortese Barbaresco Rabajà, uzyskany tradycyjnymi metodami. Od tego czasu, po nabyciu nowych winnic, zaczął wyłaniać się styl, który wywyższał ziemię i zachowywał jej wyjątkową naturę. Ten sam styl, który znajdujemy w ich butelkach wina dzisiaj. W ostatnich latach łączna powierzchnia winnic uprawianych przez winnicę wyniosła 8 hektarów, a asortyment produktów również się poszerzył: oprócz Barbaresco Rabajà, Nebbiolo, Dolcetto d'Alba i Barbera d'Alba, pojawiły się dwa nowe Chardonnay, Barbera d'Alba leżakowane w dębowych beczkach oraz flagowy produkt firmy, wspaniałe Barbaresco Rabajà Riserva.
Winiarnia została niedawno powiększona i wyposażona w nowe obszary do winifikacji i starzenia win w podziemnej piwnicy. Posiada również przyjemnie zaaranżowaną salę, w której odbywają się degustacje. Na tym samym terenie znajduje się mały i urokliwy Bed & Breakfast, w którym można spędzić kilka dni i cieszyć się okolicą.