Gnarly Head Petite Sirah
Kraj: USA
Region: Kalifornia
Szczep: Petite Sirah
Producent: Gnarly Head
Pojemność: 0,75
Rozwiń opis...Petit Syrah, o czerwono-purpurowej barwie i aromatach konfiturowych owoców, gorzkiej czekolady z lekkim posmakiem cynamonu i czarnego pieprzu. W smaku wyraźnie wyczuwalne maliny, wiśnie, uzupełnione o nuty gałki muszkatołowej i rozmarynu.
Petite Sirah (wymawianepeh-teet sih-rah) to odmiana winorośli pochodząca z Francji, ale obecnie prawie nieobecna w tym kraju. Francuski botanik François Durif nie wiedział, że trzymanie Peloursin i Syrah w tym samym miejscu doprowadzi do powstania nowej odmiany winorośli. Przez pewien czas była popularna wśród rolników i winiarzy na południu Francji, ale ostatecznie podupadła i wyemigrowała do nowego świata. Obecnie szczep ten występuje przede wszystkim w Kalifornii
Petite Sirah jest bogate w owocowe nuty smakowe i ma wysoką zawartość tanin . W zależności od sposobu uprawy winogron i czasu zbioru wina są często pełne ciemnych owoców, takich jak jeżyna i borówka, ale mają również wytrawne nuty obok ziół, lukrecji i czarnego pieprzu. Jeśli winiarz zdecyduje się na użycie nowych dębowych beczek, wina będą również zawierały bogate nuty czekoladowe. Wina Petite Sirah pochodzące z ciepłych regionów są często opisywane jako dżemowe.
Winogrona Petite Sirah to małe, gruboskórne jagody na dużych winoroślach, które mają duże liście i ciasne grona winogron. Te gruboskórne jagody produkują mniejsze niż przeciętne ilości soku i mogą wytwarzać bardzo, bardzo taninowe wina, gdy są używane do wina jednoodmianowego. Rustykalne cechy, które definiują tę odmianę winorośli, w tym jędrna konsystencja i pełne odczucie w ustach, sprawiają, że jest ona idealna jako winogrono do mieszania. Często jest używana do uzupełnienia struktury przejrzałego Zinfandel , ale można ją stosować w wielu różnych stylach i z wieloma różnymi winogronami. Wartość odżywcza Petite Sirah różni się znacznie w zależności od dwóch głównych czynników: alkoholu i cukru. Im więcej cukru w winie , tym więcej węglowodanów.
Zawartość alkoholu w Petite Sirah różni się w zależności od tego, jak dojrzałe były winogrona w momencie zbioru, czy winiarz dodał więcej cukru, i jak długo fermentowały. Wina Petite Sirah są zazwyczaj w średnim przedziale dla wszystkich tych kategorii. Choć nie jest to powszechne, niektóre wina Petite Sirah mogą przetrwać w butelce dziesięć lub dwa lata, jednak podobnie jak w przypadku 99,9% produkowanych win, należy je delektować młodymi.
Podawanie Petite Sirah może być proste. Wino powinno mieć temperaturę nieco niższą niż pokojowa . Warto zauważyć, że to wszystko kwestia osobistych preferencji. Ciesz się winem tak, jak lubisz. Jeśli przechowujesz Petite Sirah , powinno się to odbywać w chłodnym miejscu, które nie jest wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, a najlepiej w lodówce na wino lub piwnicy. Średnia temperatura, w jakiej należy przechowywać wino, to 55 stopni Fahrenheita, jeśli chcesz starzeć butelki. Najważniejsza jest konsystencja. Nie przechowuj Petite Sirah w miejscu, które jest wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, ciepła lub zbyt dużej wilgotności i pamiętaj, aby cieszyć się nim, gdy jest świeże.Łączenie wina ma kilka ogólnych zasad, ale naszym zdaniem najważniejszą zasadą jest picie Petite Sirah z jedzeniem, które lubisz. Wina o wysokiej zawartości tanin, takie jak Petite Sirah, będą pasować idealnie do pieczonej wieprzowiny, grillowanego czerwonego mięsa i złożonych gulaszów.