González Byass Néctar Pedro Ximénez Dulce Sherry
Kraj: Hiszpania
Region: Andaluzja
Apelacja: DO Jerez-Xérès-Sherry
Producent: González Byass
Szczepy: Pedro Ximénez
Rodzaj: Sherry, słodkie jasne
Pojemność: 0,75l
Temperatura: 10–12° C
Alkohol: 20% C4
Rozwiń opis...Nota degustacyjna: Néctar Pedro Ximénez Dulce to białe słodkie wzmacniane wino typu sherry, powstałe w całości z odmiany Pedro Ximénez uprawianych w chłodniejszych winnicach w pobliżu hiszpańskiego wybrzeża. Następnie sherry dojrzewało w systemie solera przez okres minimum ośmniu lat, w chłodniejszych, bardziej wilgotnych warunkach. Néctar prezentuje intensywny hebanowy odcień z jodowymi refleksami. Bukiet ujawnia intensywne aromaty suszonych owoców, rodzynek, daktyli, fig, z nutami miodu, syropu i konfitury owocowej. Na podniebieniu aksamitne i gładkie z dobrą kwasowością łagodzącą słodycz. Długie i przyjemne wykończenie. Sugestie kulinarne: słodkie desery, lodów, tarty z czekoladą, aperitif.
Producent: González Byass
Jedna z najlepszych firm produkujących sherry z Andaluzji, należąca do rodziny González z Jeréz, zawsze była związana ze światem napojów alkoholowych od 1835 roku i jest jedną z najbardziej prestiżowych i znanych winiarni sherry na świecie. Ich prawie 180-letnie doświadczenie wspiera ich dobrą pracę i głęboką wiedzę w tym sektorze. Mądrość, połączona z otwartym podejściem, pozwala im wzmacniać obecny biznes, zbiory po zbiorach i przewidywać trwały wzrost, aby pozostać konkurencyjnymi na trudnym i zmieniającym się rynku.
Region: Jerez Winnice w Jerez są wyjątkowe w tym regionie. Gleba w Jerez to w większości Albariza, biała gleba, która zawiera do 60% kredy i dlatego ma dużą zdolność utrzymywania wilgoci, co jest bardzo ważne, biorąc pod uwagę długie, gorące i suche lata, ponieważ nawadnianie jest zabronione. Obszar ten charakteryzuje się unikalnym mikroklimatem, na który wpływ ma otaczający go Ocean Atlantycki oraz rzeki Gwadalkiwir i Guadaleta. Przeważają wiatry wilgotne i ciepłe, a od czasu do czasu suche i gorące wiatry levante z północnej Afryki. Temperatury są wysokie, wilgotność 70%, a roczne opady wynoszą 600 litrów/m2. Zbiory w Jerez rozpoczynają się w połowie sierpnia i trwają na ogół maksymalnie 3 tygodnie. Winogrona użyte do produkcji Tio Pepe są zbierane ręcznie i transportowane do zakładu winifikacji w małych skrzyniach o wadze 15 kilogramów.
Notatki Sommelier
Jeśli kiedykolwiek istniał sposób, by posmakować słońca, to jest to szklanka Pedro Ximenez! To najsłodsza ze wszystkich sherry. Jest wytwarzany z hiszpańskich winogron sherry Pedro Ximenez , które były suszone na słońcu w upale hiszpańskiego słońca.
Nagrody i wyróżnienia:
GOLD Winner – International Wine Challenge
GOLD – Mundus Vini 2018
GOLD – Decanter World Wine Award
GOLD – MUNDUS VINI Spring Tasting