Gran Reserva Juan Carrau Tannat Cabernet
Kraj: Urugwaj
Region: Canelones
Apelacja: VCP Uruguay
Producent: Bodegas Carrau
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Alkohol: 13,5% c4
Nota degustacyjna:
Wina Urugwajskie Juan Carrau Gran Reserva są produkowane z winogron o bardzo wysokiej jakości, zbieranych w optymalnym momencie dojrzałości z plonów o bardzo niskiej wydajności, co daje bardzo skoncentrowane wino. Wino dojrzewało przez okres 18 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Wino prezentuje głęboki rubinowy odcień z fioletowymi refleksami, aromat rozpościera złożony bukiet ujawniający nuty czerwonych owoców, suszonych śliwek, pigwy i fiołków z nutami przypraw, czarnego pieprzu, tytoniu i czekolady. Na podniebieniu niezwykle głębokie i złożone, doskonale zbalansowane z dojrzałymi taninami i wielowarstwowym długim posmaku. Sugestie kulinarne: pieczeń wołowa i jagnięca, mięsa z grilla, dań z dziczyzny, twardych dojrzałych serów.
Winifikacja:
Odszypułkowana i rozdrobniona z wcześniej wyselekcjonowanych kiści zbieranych ręcznie. Szczepy: Tannat, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Fermentacja trwała 14 dni w 22-25ºC w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Pod koniec fermentacji alkoholowej trafił do beczek w 50% z amerykańskiego i w 50% z dębu francuskiego, gdzie nastąpiła spontaniczna fermentacja malolaktyczna, a wino leżało tam przez 18 miesięcy. Następnie leżakowała w butelce przez kolejny rok w piwnicach.
Notatki Sommelier:
Winnica Las Violetas znajduje się dokładnie na tej samej szerokości geograficznej, co znane regiony winne Chile i RPA. Wciąż można tu znaleźć jedne z najstarszych winorośli w kraju. Wiatry znad oceanu łagodzą upały w miesiącach letnich w Las Violetas, a zimą obszar ten jest wolny od mrozów. Ze względu na znaczne różnice temperatur między dniem a nocą winogrona dojrzewają powoli i mają wszelkie możliwości rozwinięcia pełnego potencjału aromatu. Unikalne terroir, czerwona piaszczysta gleba z drobnymi wapieniami oraz obcinanie jeszcze zielonych kiści winogron w okresie wegetacji skutkuje niższym plonem i intensywnym charakterem winogron.
Winiarnia Bodegas Carrau
Rodzinna firma Bodegas Carrau ma długą historię. Javier Carrau (9. pokolenie), jego syn Marcos, jest biologiem i winiarzem, a jego córka Juliana odpowiada za administrację i marketing. Około 265 lat temu rodzina Carrau zaczęła produkować wino w Hiszpanii, niedaleko Barcelony. W tym czasie eksportowali swoje wino z Barcelony do Ameryki. Częściowo z powodu kryzysu gospodarczego lat 30. Juan Carrau zdecydował się na emigrację do Urugwaju w Montevideo. Sadzenie winnic rozpoczęło się zaraz po przybyciu do Urugwaju. Odmiany winogron Nebbiolo i Tannat zostały po raz pierwszy zasadzone przez niego w regionie Las Violetas, na północ od Montevideo. Rodzina Carrau posiada łącznie 60 hektarów winnic w regionie Las Violetas. Dziewięćdziesiąt procent winogron pochodzi z naszych własnych winnic. Pozostałe 10% kupowane jest z 3 produktów winogronowych z regionu, z którym rodzina Carrau pracuje od 30 lat. Wina Bodegas Carrau są eksportowane do ponad 25 krajów.
Nagrody i wyróżnienia;
92 punkty – Tim Atikim
94 punkty – Descorchados