Hess Collection Allomi Cabernet Sauvignon von Hess Collection
Hess Collection Allomi Cabernet Sauvignon von Hess Collection
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Hess Collection Allomi Cabernet Sauvignon von Hess Collection
Kraj: USA
Region: Napa Valley
Producent: Hess Family
Szczepy: Cabernet Sauvignon
Pojemność:0,75l
Alkohol: 15%
Allomi Cabernet Sauvignon oferuje wyraźne nuty wanilii i przyprawy dębowej z klasycznymi aromatami czerwonych owoców przełamanymi porzeczką i jeżyną, a także umiarkowanymi, dobrze zintegrowanymi taninami, które dają wrażenie okrągłego, miękkiego w ustach.
Winnica Allomi położona jest na wzgórzach północno-wschodniej doliny Napa, gdzie połączenie długich, ciepłych sezonów wegetacyjnych z dobrze przepuszczalną glebą stwarza optymalne warunki dojrzewania dla Cabernet Sauvignon. Winnica o powierzchni 210 akrów skupia się na 35 unikalnych blokach uprawnych z sześcioma różnymi klonami Cabernet, które dodają różnorodności smaków i złożoności do wina. Allomi Cabernet Sauvignon oferuje wyraźne nuty wanilii i przyprawy dębowej z aromatami czerwonych owoców przełamane aromatami porzeczki i jeżyny ze zintegrowanymi taninami oraz okrągłym, miękkim posmakiem. ” - Dave Guffy, dyrektor ds. Produkcji wina. Starzenie się27% Nowy dąb amerykański przez 18 miesięcy
Notatki Sommelier Bachus Wina
Klasyczny czerwony owoc Cabernet łączy w sobie odrobinę jeżyny i porzeczki, z umiarkowanymi, ale dobrze zintegrowanymi taninami i miękkim, okrągłym posmakiem. Rozpoznawalne akcenty leżakowania w dębie amerykańskim nadają wykończeniu przyjemną dębową przyprawę. Ziemne aromaty wzmacniają owocowe aromaty w tym winie, szczególnie w przypadku potraw takich jak kurczak pieczony w ziołach, grillowana wieprzowina, karmelizowana cebula, bakłażan, smażone warzywa, pieczone ziemniaki lub warzywa, a także dojrzewający jack i ser gouda.
Hess Family Estates zostało założone w 1844 roku przez Johanna Heinricha Hessa w Bernie w Szwajcarii. Przez ponad 100 lat głównym biznesem było piwo. Kiedy zmarł, jego syn, Donald Hess, przejął firmę i wkrótce został przedsiębiorcą. Na początku lat 60., przewidując gwałtowny wzrost popytu na wodę butelkowaną, Donald stworzył Valser Water, która stała się wiodącą szwajcarską firmą produkującą wodę mineralną. W 1978 r. Założenie winiarni Hess Collection na Mount Veeder w dolinie Napa zapoczątkowało epicką podróż, podczas której można było zobaczyć sadzenie winorośli i budowanie muzeów sztuki na całym świecie, której kulminacją była Bodega Colome - najwyższa winnica na świecie w Argentynie.
Historycznie, prestiż wielkich europejskich win był wynikiem miejsca, w którym winogrona rosną i są zbierane, dokładnej lokalizacji, w której sztuka i nauka spotykają się, aby dać początek wyjątkowemu na świecie napojowi. Bordeaux, Burgundia i Toskania to tylko niektóre z regionów, które zajmują centralne miejsce nad odmianą winogron, stylem wina lub nazwiskiem winiarzy. Ale z czasem, gdy pojawiały się nowe obszary uprawy winorośli w Nowym Świecie, słowo „terroir” również zyskiwało na popularności jako autentyczny czynnik różnicujący czerwone i białe wina.
W ciągu ostatnich 20 lat terroir stało się podstawową koncepcją w świecie wina na skalę globalną. Niemniej jednak warto wziąć pod uwagę, że jest to bardzo złożony termin, ponieważ reprezentuje on współzależność między różnymi czynnikami: naturalnymi, kulturowymi i ludzkimi. Ta kombinacja elementów obejmuje warunki fizyczne i chemiczne gleby, klimat, wysokość, nachylenia i godziny dzienne, a także nawadnianie, przycinanie liści i orientację roślin; innymi słowy, każdą działalność człowieka wykonywaną w winnicy. Terroir to przestrzeń, w której zbiorowa wiedza tych, którzy dbają o winorośl i wytwarzają wina, jest rozwijana dzięki ich wiedzy specjalistycznej i mądrości, przyjmując spuściznę i tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Harmonia osiągnięta między wszystkimi tymi składnikami, wraz z badaniem środowiska i każdej działki, na której posadzono winnice, pozwala nam uzyskać niepowtarzalne wina o wspaniałym charakterze i osobowości: wina terroir.