Khvanchkara Marani Gruzja
Khvanchkara Marani Gruzja
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wina Gruzińskie Khvanchkara Marani
Kraj: Gruzja
Region: Racha Lechkhumi
Apelacja: Khvanchkara
Szczepy: Aleksandreuli 50%, Mujuretuli 50%
Cukier resztkowy 30-45 g/l; T/A: 5,5-6,5 g/l
Rodzaj: Półsłodkie, czerwone
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11,5%
Delikatne wino o barwie rubinowej i eleganckim aromacie jeżyn, dzikiej róży, rodzynek i migdałów. Zachowana równowaga pomiędzy naturalnym aromatem, słodyczą i kwasowością oraz delikatność sprawiają, że wino jest świeże i posiada łagodny, bogaty smak.. Polecane do: potraw gruzińskich; chaczapuri; chinkali kalakuri; mcvadi; szkmeruli; Tolma, mięsa z grilla, dziczyzny oraz średnio dojrzałych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bardzo dojrzałe winogrona są zbierane ręcznie. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatne tłoczone i poddawane fermentacji na naturalnych drożdżach w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze 23 - 280C. Po 5-7 dniowej maceracji proces fermentacji jest zatrzymywany poprzez oziębienie, żeby zachować w winie naturalną zawartość cukru i świeżość. Przed butelkowaniem wino poddaje się procesowi stabilizacji w temperaturze 0 C.