Lacrima di Morro d’Alba Marche Quercia Antica
Lacrima di Morro d’Alba Marche Quercia Antica
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Quercia Antica Lacrima di Morro
Kraj: Włochy
Region: Marchia
Apelacja: Lacrima Di Morro D’alba Doc
Producent: Velenosi
Typ: Dry Red Lacrima Di Morro d’Alba
Pojemność: 0,75l
Niezwykle oryginalne wino wytwarzane z szczepu Lacrima di Morro d’Alba. Wino uwodzi aromatem i smakiem. Nos o silnie kwiatowym aromacie z wybijającą się nutą płatków róż, aromatyczna wyrazistość, delikatność i dobra kwasowość. Subtelne, pociągające, pozwalające się zapamiętać na dłużej. Polecane do przystawek, wędliny, sery, makarony, warzywa.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Włoski region Marche (po włosku Marche) obejmuje 24 590 hektarów winnic rozmieszczonych w czterech prowincjach z 13 strefami DOC, pięcioma strefami DOCG i jedną IGT. Stolicą jest Ankona. Region położony jest w środkowych Włoszech na wybrzeżu Adriatyku, na zachodzie graniczą z regionami Toskanii i Umbrii. Verdicchio to najsłynniejsze białe wino z Marche. Autochtoniczna, biała odmiana winogron pochodzi prawdopodobnie z rodziny Greco Trebbiano. W ciągu ostatnich 15 lat powierzchnia upraw winorośli zmniejszyła się o około 20%. Liczba winiarzy również gwałtownie spadła; Ponad 90% winiarzy ma mniej niż 2 hektary i produkuje głównie na własny użytek. Morze Adriatyckie i góry Apeninów Toskanii na zachodzie tworzą chłodny, umiarkowany klimat. Winnice położone są prawie wyłącznie na zboczach, często o gliniastej glebie. Najpopularniejsze odmiany to białe Trebbiano, Maceratino, Pecorino, Verdicchio, Pinot Blanc, Pinot gris i Malvasia, a także czerwone Sangiovese, Montepulciano, Lacrima di Morro i Vernaccia di Serrapetrona. Produkowane są wina czerwone i półbiałe. Prawie połowa produkcji wina pochodzi z prowincji Ascoli Piceno, 30 procent pochodzi z prowincji Ancona. Najważniejsze obszary upraw to Verdicchio dei Castelli di Jesi (41%), Rosso Piceno (27%) i Falerio dei Colli Ascolani (7%). Roczna produkcja wynosi ok. 1,6 mln hl.
Angela Velenosi wyprzedziła swoje czasy, otwierając winnicę Velenosi w Marche, włoskim regionie winiarskim położonym na wybrzeżu Adriatyku. Jej wizja winiarstwa pomogła umieścić Marche na mapie jako opłacalny obszar produkcji wina. Włoski region winiarski Marche leży pomiędzy Apeninami a Morzem Adriatyckim. Jego zróżnicowane terytorium, składające się z wapiennej i wapiennej gleby oraz klimatu rozciągającego się od śródziemnomorskiego w pobliżu Adriatyku w południowej części po kontynentalny w części północnej, również tworzy Marche. wyjątkowe miejsce do produkcji wina. Marche składa się z 15 DOC, Bianchello del Metauro, Colli Maceratesi, Colli Pesaresi, Esino, Falerio, Lacrima di Morro lub Lacrima di Morro d'Alba, Pergola, Rosso Conero, Rosso Piceno, San Ginesio, Serrapetrona, Terre di Offida, Terreni di San Severino, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Verdicchio di Matelica i 5 DOCG, w tym: Conero, Rezerwat Castelli di Jesi Verdicchio, Offida, Rezerwat Verdicchio di Matelica, Vernaccia di Serrapetrona.
Chociaż Marche nie cieszy się taką sławą jak niektóre sąsiednie włoskie regiony winiarskie, takie jak Toskania , Umbria i Emilia-Romagna, produkuje niesamowite wina, które wzmacniają wpływ tego ukrytego klejnotu regionu. Marche słynie z win białych , zwłaszcza tych wytwarzanych z winogron Verdicchio. Natomiast w odmianach czerwonych króluje Montepulciano jako najpopularniejsza odmiana czerwona. Założona w 1984 roku firma Velenosi zaczynała od dwóch win i 9 hektarów winnic. Dziś winnica produkuje 34 wina i posiada 148 hektarów.
2024-11-30
Lacrima di Morro d’Alba Marche Quercia Antica kupione w Bachus W
Niezwykle oryginalne włoskie wino wytwarzane w środkowych Włoszech ze lokalnego szczepu Lacrima w okolicach miasteczka Morro d’Alba. Wino o intensywnej, czerwono-rubinowa barwie z fioletowymi refleksami. Wino niezwykle uwodzi aromatem i smakiem. Nos o silnie kwiatowym aromacie z wybijającą się nutą płatków róż, dojrzałej czerwonej porzeczki a kończąc na cedrze, tytoniu i gorzkiej czekoladzie. Niezwykła aromatyczna wyrazistość, delikatność i dobra kwasowość. Subtelne, pociągające, pozwalające się zapamiętać na dłużej.