Lageder Gewurztraminer Alois Lageder
Lageder Gewurztraminer Alois Lageder
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Lageder Gewurztraminer DOC
Kraj: Włochy
Region: Południowy Tyrol Trydet Górna Adyga
Apelacja: DOC Südtirol-Altoadige DOC
Producent: Alois Lageder
Szczep: Gewurztraminer
Pojemność: 0,75lVIP
Wino Biologico - Organiczne. Wytrawne wino o słomkowożółtej barwie z pomarańczowymi refleksami. Świeże i czyste aromaty kwiatowe (geranium i róża) oraz nieco mocniejsze – tropikalnych owoców. W ustach mocny smak winogron z delikatną goryczką na finiszu. Sugestie kulinarne: aperitif, przystawki, sałatki, grillowane ryby, dania kuchni azjatyckiej, sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Błyszcząca żółć ze złotymi refleksami, to właśnie ujawnia jego organoleptyczny aspekt. Zapach jest bogaty, charakteryzujący się świeżym aromatem, delikatny, pełen kwiatowych nut róży, geranium, ale także egzotycznych owoców. Jego smak jest intensywny z wyraźnym wyrazem wyrazistej kwaskowatości.
Idealne połączenie z eleganckimi happy hour, bogatymi przystawkami z serami i wędlinami, pieczonymi lub grillowanymi skorupiakami, każdym rodzajem sałatki. Musi być podawany na świeżo, w temperaturze około 10°C, w wysokim, szerokim kieliszku do wina.
Gewurztraminer dobra winorośli jest bez wątpienia najbardziej pożądana w Trentino Alto Adige . Aromatyczny Traminer z Alois Lageder zyskuje swoje właściwości dzięki różnej proweniencji winogron. Winnice rozsiane wokół Termeno nadają temu winu jego substancję, szczególne zapachy, a te położone w dolinie Isarco, bardziej wyniesione, dodają mu świeżości i wyrafinowania, nadając mu wyjątkowy i złożony aromat. Zbiory odbywają się w różnych momentach, w zależności od strefy, Bassa Atesina lub doliny Isarco, z przerwą między tymi dwoma procesami, która może trwać nawet 6 tygodni. Alois Lageder produkuje wino z 100% Gewürztraminerróżnorodność. Wybrane winnice w Magrè, Cortaccia, Termeno i dolinie Isarco mają glebę złożoną głównie z piasku, kamyków i gliny. Wiek roślin waha się między 7 a 15 rokiem życia. Zbiory rozpoczynają się 1 września i kończą w pierwszej dekadzie października. Po tym następuje fermentacja w kontrolowanej temperaturze w stalowych pojemnikach, gdzie w drugim etapie rozpoczyna się co najmniej 4 miesiące leżakowania na drożdżach. Gewürztraminer to miękkie białe wino z owocowymi nutami. Jego właściwości i zapach są zachowane dzięki produkcji wina ze stali. To dobre wino na każdą sytuację, zwłaszcza na obiad z pikantnych potraw.
Jadąc na północ od Werony i okolic jeziora Garda w północno-wschodnich Włoszech autostrada wjeżdża do alpejskiej doliny rzeki Adige. Strome, wyrzeźbione po lodzie mury otaczają dolinę, zamki i fortece usadowione co jakiś czas po jednej lub drugiej stronie, strzegące straży, jak to miało miejsce od wieków. W pół godziny w tym wąskim przejściu, po minięciu miasta Trento, autostrada wjeżdża do serca winnej (i jabłoniowej) dzielnicy Trentino-Alto Adige, gdzie całe dno doliny pokrywają winorośle i sady. W centrum tej dzielnicy, nieco na północ od granicy między dwoma prowincjami regionu – w położonej pod wpływami Austrii Górnej Adydze lub Południowym Tyrolu – znajduje się urocza mała wioska Magrè (lub Margreid po niemiecku). Choć na pierwszy rzut oka miasto wygląda jak senny, choć dobrze zachowany gród, o którym wtedy zapomniano, Magrè w rzeczywistości skrywa główną siedzibę winiarni Alois Lageder, jednego z najlepszych producentów alpejskich Włoch. Niepozorna obecność Lageder w Magrè jest symbolem zamiaru winnicy, aby bezproblemowo wpasować się w lokalną społeczność i środowisko naturalne w tej sielankowej, dziewiczej scenerii. Lageder ciężko pracuje, aby być dobrym sąsiadem i dobrym zarządcą ziemi, uprawiając rolnictwo biodynamiczne, robiąc swoją część, aby łagodzić wszelkie szkodliwe skutki ich urządzeń do produkcji wina i pomagając swoim hodowcom-partnerom i innym w dolinie zrobić to samo. Założona jako handlarz winem w mieście Bolzano w 1823 roku przez Johannę Lageder, firma zbliża się do dwustulecia w branży winiarskiej. Z biegiem lat rodzina rodzinna, rodzinna, wspólne wino, niektóre z winogron a winogron. Ważnym kamieniem milowym był rok 1934, kiedy prawnuk Johanna, Alois, nabył winnicę Löwengang w Magre, przenosząc uwagę firmy z kupca na producenta. Z biegiem rodziny nabyła inne dobre miejsce montażu w Górnej Adydze i ustanowiono umowę kupna z małymi hodowcami z okolic Magrè. Obecnym właścicielem majątku jest Alois Lageder IV, syn człowieka, który kupił majątek Löwengang. Alois IV przejął kontrolę nad firmą w połowie lat 70. wraz ze swoją siostrą Wendelgard i jej mężem, enologiem Luisem von Dellemannem. Jego syn Alois Clemens Lageder, reprezentujący szóste pokolenie właścicieli rodzinnych, niedawno objął kierownictwo winnicy.
Lageder Gewurztraminer Alois Lageder - Opinie klientów
Wino na degustacje Lageder Gewurztraminer Alois Lageder
Degustacja wina to świetny sposób na doskonalenie umiejętności doceniania wina, a porównując wina o wspólnym motywie, możesz naprawdę docenić ich subtelne różnice. Trochę jak w eksperymencie naukowym, pomysł polega na utrzymaniu jak największej liczby stałych czynników wina, a następnie porównaniu jednej zmiennej. Degustacje wina nie muszą być tak poważne ani drogie, jak się wydaje, ustal budżet i temat, a każdy z Twoich znajomych może przynieść butelkę na następne spotkanie.
Alois Lageder Gewurztraminer 2019
Degustacja ujawnia wino o głębokim żółtym kolorze ze złotym odcieniem. Uciekają stąd więc potężne nuty aromatyczne przywołujące nuty anyżu i cytrusów oraz świeże i pikantne podniebienie, uniesione odrobiną białego pieprzu. Idealne wino na aperitif, ale również do wyśmienitych dań z tartą porową.
Alois Lageder Gewurztraminer
Błyszcząca żółć ze złotymi refleksami, to właśnie ujawnia jego organoleptyczny aspekt. Zapach jest bogaty, charakteryzujący się świeżym aromatem, delikatny, pełen kwiatowych nut róży, geranium, ale także egzotycznych owoców. Jego smak jest intensywny z wyraźnym wyrazem wyrazistej kwaskowatości. Warto spróbować potrawy które dobrze się sprawdzą podczas degustacji tego wina produkowanego przez Aloisa Lagedera. Idealne połączenie z eleganckimi happy hour, bogatymi przystawkami z serami i wędlinami, pieczonymi lub grillowanymi skorupiakami, każdym rodzajem sałatki.
Warazisty Gewurztraminer
Wino wydaje się mieć dość głęboki, złocistożółty kolor. Zapach jest kwiatowy i pikantny z goździkami i gałką muszkatołową. Smak w ustach, pełne i spójne body, otula całe podniebienie.
2024-10-26
Wino Lageder Gewurztraminer Alois Lageder
Ciepłe miejsca wokół Tramin nadają temu ładnemu Traminer aromatyczną substancję, szerokość i pewną słodycz, podczas gdy chłodne i wyższe miejsca w dolinie Eisack nadają mu świeżość, finezję i piękną aromatyczną strukturę. Czysty słomkowożółty, bardzo aromatyczny w nosie dojrzałej mirabelki, moreli i wykwintnych egzotycznych przypraw. Soczysty i długotrwały w ustach, z delikatną mineralnością i suchym, dobrze proporcjonalnym finiszem