Lazzaroni Marsala Fine
Lazzaroni Marsala Fine
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Lazzaroni Marsala Fine
Kraj: Włochy
Region: Sycylia
Apelacja: DOC Marsala
Producent: Paolo Lazzaroni & Figli
Szczepy: Grillo, Catarratto, Inzolia
Rodzaj: słodkie, wzmacniane
Pojemność: 0,75l cre1
Alkohol: 17%
Wino powstało w słonecznej Sycylii w mieście Marsala wyprodukowane pod nadzorem Paolo Lazzaroni. Posiada piękny bursztynowy odcień, intensywny aromat i niepowtarzalny słodki urok. Smak marsali jest bogaty, słodki, charakterystyczny, o aksamitnej konsystencji i utrzymującym się, czystym posmaku. Marsala ma intensywny aromat z nutami karmelu, orzechów i prażonego drewna. Marsalę stosuje się w połączeniu z lodami i wyrobami cukierniczymi. Jest doskonałym składnikiem do przyrządzania różnych potraw (np. klasycznego deseru Zabayon, a nawet mięs).
Notatki Sommelier Bachus Wina
Lazzaroni, Marsala Fine to typowe mocne wino deserowe o intensywnym aromacie i bogatym, słodkim, aksamitnym smaku. Wino produkowane jest z klasycznych sycylijskich odmian winogron – Catarrato i Grillo. Po fermentacji wino dojrzewa przez 1 rok w dębowych beczkach. Marsalę można spożywać w temperaturze pokojowej lub mocno schłodzoną, w połączeniu z lodami, deserami, słodyczami. Jest doskonałym składnikiem w kuchni: przy przygotowywaniu deserów (klasyczny potentat, Zabayon i inne) oraz do gotowania mięs.
Firma Paolo Lazzaroni & Figli powstała w Saronno (Włochy) w 1847 roku. I do dziś firma należy do rodziny Lazzaroni. Wizytówką firmy jest Amaretto produkowane według unikalnej receptury opartej na recepturze słynnego ciasteczka „Amaretti di Saronno”. Lazzaroni produkuje wiele znanych trunków, których receptury przechowywane są w unikalnym archiwum historycznym w Chiostro di Saronno – klasztorze w centrum miasta Saronno. Wszystkie napoje firmy charakteryzują się wysoką jakością, oryginalnością i ponadczasowością.
W pierwszej połowie XIX wieku rodzina Lazzaroni zamieszkująca miasto Saronno (Lombardia, Włochy) zasłynęła dzięki ciastkom Amaretti di Saronno. Smaczny przysmak spodobał się konsumentowi i wkrótce stał się bardzo popularny w kraju. Rodzinna firma stopniowo się rozwijała i z biegiem czasu specjalnie utworzono nową firmę Paolo Lazzaroni & Fili, która zajmowała się produkcją różnorodnych napojów alkoholowych. Wiadomo, że linia likierów została wprowadzona na rynek w 1846 roku. Pięć lat później Paolo Lazzaroni stworzył jedyny na świecie likier Amaretto na bazie nalewki biszkoptowej z dodatkiem ekstraktów roślinnych, choć producent twierdzi, że jego przepis pojawił się po raz pierwszy już w 1718 roku Likier ten stał się swoistą wizytówką firmy i jest jej wizytówką od ponad 150 lat.
Obecnie produkty firmy "Paolo Lazzaroni & Fili" są powszechnie znane w wielu krajach świata ze względu na swoje unikalne, stare receptury i doskonałą jakość. Firma z długą historią pielęgnuje tradycje wielu pokoleń i z honorem kontynuuje dzieło swoich poprzedników.