Bollinger La Grande Annee Champagne 2014
- -444,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Louis Roederer i Philippe Starck Brut Nature
Kraj: Francja
Region: Szampania
Apelacja: Champagne A.C.
Producent: Louis Roederer
Szczepy: Pinot Noir i Chardonnay
Rodzaj: jasny wytrawne, musujące
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12%
Nota degustacyjna:
Brut Nature prezentuje się pięknie, tryskając ze szkła wyrazistym bukietem olejku cytrynowego, chrupiącego zielonego jabłka, tostów pszennych, orzechów laskowych i mokrych kamieni. Na podniebieniu jest pełne, obfite i mięsiste, z obfitym rdzeniem ze skoncentrowanych i delikatnie muśniętych słońcem owoców, opasanych rześkimi kwasami i niezaprzeczalnym mineralnym chwytem, uzupełnionym delikatnym musem. Podsumowując, solankowy finisz, to urocze wino jest mieszanką 55% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier i 20% Chardonnay, odzwierciedlając jego pochodzenie w Cumières.
Notatki Sommelier:
„Rok owocny był nieporównywalny pod względem jakości i wyprodukował spójne, świeże, chrupiące winogrona. W gorących latach wina mają charakter bardziej burgundzki, charakteryzują się delikatną świeżością i czystym wyrazem terroir.” — Jean-Baptiste Lécaillon, mistrz piwnicy
Brut Nature prezentuje złoto-żółty odcień przeplatany zielenią. Na podniebieniu delikatne, zwarte, delikatne bąbelki. Intensywne aromaty soczystych, dojrzałych owoców, takich jak brzoskwinia i kandyzowana cytryna, połączone z tostowymi nutami i orzechami laskowymi. Dojrzałość owoców podkreślają aromaty pieczonych jabłek, tarte tatin, karmelizowanych przypraw oraz nuta świeżego drewna i benzoiny. Atak jest soczysty i teksturowy. Delikatne, aksamitnie gładkie musowanie otula podniebienie, zanim ustąpi miejsca intensywnej, solnej świeżości. To pyszne połączenie nadaje winu cudowną intensywność, dodatkowo wzmocnioną doskonałą świeżością i przyjemną nutą goryczy. Ta intensywność dominuje nad soczystym, zaokrąglonym ciałem i ustępuje czystemu, bezpośredniemu i niezwykle czystemu finiszowi.
Producent: Louis Roederer
Założony w 1776 r. Louis Roederer odziedziczył legendarny dom Champagne w 1833 r. od swojego wuja i od tego czasu pozostaje firmą rodzinną. Cristal to flagowy cuvée Szampanii Ludwika Roederera, stworzony w 1876 roku dla cara Rosji Aleksandra II. Louis Roederer House opiera się na winnicy składającej się z 420 wyjątkowych działek na 240 hektarach, z których 70% jest klasyfikowanych jako Grand Cru. Dzisiaj Cristal jest powszechnie uznawany za najbardziej prestiżowego szampana typu cuvée na świecie.
Jest impulsywny i jasny z przyjemną goryczką w ataku, delikatnymi koralikami musu i długim, długotrwałym wykończeniem. Kolor żółty z błyskami jasnego bursztynu Intensywny bukiet łączący słodkie kwiaty (miotła wiciokrzewu), żółte owoce (brzoskwinia) i lekko prażone suszone orzechy (orzech laskowy). Ewoluuje w kierunku pikantnych i cytrusowych nut z nutą pieprzu Sancho, a także miękkich, słodkich dojrzałych nut kremu kasztanowego.
2023-10-21
2015 Louis Roederer i Philippe Starck Brut Nature
Nota degustacyjna: Bukiet jest czysty, elegancki, pionowy, bogaty i skoncentrowany. Niuanse dojrzałych owoców połączone z wyjątkową finezją: delikatna, delikatna skórka cytrusów (cytryna, pomarańcza) i wanilia (wanilia bourbon z Madagaskaru) wraz z cieplejszymi nutami pieczonego jabłka i Tarte Tatin, które stopniowo ustępują miejsca aromatom nugatu. Na podniebieniu dojrzałe owoce cytrusowe łączą się z ciepłymi nutami kamienia, jeszcze bardziej podkreślając przepyszne doznanie umami. Finisz jest lekki, energetyczny i eteryczny.
Jako największy niezależny, rodzinny producent szampana, Louis Roederer należy do absolutnie najlepszych w regionie. Założonym w 1776 roku domem rodzinnym zarządza dziś członek rodziny z siódmego pokolenia, Frédéric Rouzaud, wraz z wieloletnim szefem kuchni de Cave i legendą szampana Jean-Baptiste Lécaillon. Są właścicielami zdumiewających 242 hektarów winnic, z których wiele znajduje się w bogatych w kredę wioskach Grand Cru, pokrywających dwie trzecie ich zapotrzebowania na winogrona. Roederer stał się pionierem rolnictwa biodynamicznego i do 2012 roku wszystkie 78 hektarów „Cristal Estates” będą uprawiane metodami biodynamicznymi. Do 2021 r. Roederer będzie posiadał 115 hektarów certyfikowanych upraw ekologicznych. Wszystkie winogrona w Cristal i innych winnicach pochodzą z ich własnych winnic. Posiadłość składa się z 410 działek, na których fermentacja odbywa się oddzielnie w jednym z 450 zbiorników ze stali nierdzewnej w piwnicach w Reims. W 2020 roku Roederer zastąpił Brut Premier „Kolekcją”, umożliwiając co roku identyfikację mieszanki innej niż vintage i „przeprojektowanie” cuvee innej niż vintage w celu utrzymania świeżości w świetle globalnego ocieplenia w regionie Szampanii. Dziś Cristal jest powszechnie uznawany za najczęściej nagradzany prestiżowy szampan cuvée na świecie.
Historia Brut Nature rozpoczęła się w 2003 roku. Ten wyjątkowo słoneczny rok po raz pierwszy ujawnił, że niektóre winnice w sercu posiadłości Louisa Roederera mają niezwykły potencjał. Gliniaste zbocza Cumières, Hautvillers i Vertus bez trudu oparły się upałom i suszy latem 2003 roku, produkując pomimo pogody intensywne i zrównoważone winogrona. Umiarkowane plony, szybkie zbiory i rzadsze przechowywanie ze względu na wysokie temperatury w połączeniu z fermentacją w drewnianych beczkach doprowadziły do produkcji win o niesamowitej świeżości. To skłoniło Roederera do przeprowadzenia serii prób butelkowania, dostrajania win w latach 2003, 2004 i 2005, których kulminacją był wybór rocznika 2006 do pierwszego dzieła Brut Nature. Produkowane wyłącznie z winnic znajdujących się na terroir Cumières, winogrona Pinot Noir mają tak intensywną winność i wyjątkową dojrzałość, że do tego cuvée nie dodaje się żadnej dawki. Szampan ma również niższe ciśnienie, wynoszące 4 atmosfery, podczas gdy większość szampanów ma ciśnienie 6 atmosfer. To lżejsze musowanie jest częścią technik stosowanych przez szefa kuchni de Cave Jean-Baptiste Lacaillon w celu poszerzenia tekstury i złagodzenia kwasowości.
Współpraca Frédérica Rouzauda i francuskiego projektanta Philippe'a Starcka zachęciła zespół Louisa Roederera do innowacyjności, co doprowadziło do kreatywnego projektu marki Brut Nature. Louis Roederer Brut Nature 2015 to czwarta produkcja tego wyjątkowego cuvée. Pogoda:Rok 2015 zapada w pamięć ze względu na klasyczny cykl wzrostu. Wyjątkowo łagodna zima ustąpiła miejsca zróżnicowanej wiośnie z okresem ujemnych temperatur, po których nastąpiły intensywne upały. Winorośl osiągnęła pełny rozkwit o zwykłej porze, w słoneczny i suchy czerwiec. To było wspaniałe lato, z dużą ilością słońca i niewielką ilością deszczu. Dojrzewanie Pinot Noir i Chardonnay przyspieszyło pod koniec sierpnia długo oczekiwane opady deszczu. Zbiory zbierano w połowie września pod chłodnym jesiennym niebem, dając w rezultacie eleganckie, świeże i owocowe wina, godne miana prawdziwych „klasyków”.