Luis Felipe Edwards Pupilla Merlot
Luis Felipe Edwards Pupilla Merlot
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Luis Felipe Edwards Pupilla Merlot
Kraj: Chile
Region: Central Valley
Producent: Luis Felipe Edwards
Typ: 100% Merlot
Pojemność: 0,75l
Miły przyjemny Merlot o rubinowo wiśniowej barwie. Aromat ujawnia nuty dojrzałych czerwonych owoców, zielonej papryki, suszonej śliwki oraz skóry. Na podniebieniu obfity, dobrze zbudowany, ekstraktywny z lekkimi taninami i przyjemną końcówką.
Sugestie kulinarne: Smaczne z wędlinami, pieczonym mięsem, dziczyzną, wędlinami i aromatycznymi serami. Do carpaccio z poledwicy wołowej z rukola i parmezanem, do potraw z dzikiego ptactwa, pasztetów z dziczyzny, do pizzy i makaronów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Kolor chilijskiego wina Merlot świeci w bogatej fioletowej czerwieni z fioletowymi odbiciami w szklance. Bukiet ujawnia silne aromaty soczystych malin, dojrzałych jagód i świeżych porzeczek. Dodaj subtelną nutę czekolady mocha i delikatnych odcieni wanilii. Na podniebieniu to czerwone wino zachwyca bardzo soczystą i pełną osobowością. Świeże przyprawy - dzięki wkładce drewnianej - doskonale współgrają z niuansami owoców jagodowych - na pierwszy plan wysuwa się zwłaszcza sos śliwkowy. Kwas owocowy jest żywy, a drobne garbniki są wspaniale zintegrowane. Pikantne pogłosy są zrównoważone, żywe i długotrwałe.
Chile położone w Ameryce Południowej jest jednym z krajów winiarskich Nowego Świata i idealnym krajem do uprawy doskonałego wina. Między innymi, duże różnice temperatur między dniem i nocą, stosunkowo wysoki stopień wilgotności oceanu i wiele godzin słonecznych zapewniają idealne warunki do dobrych możliwości uprawy winorośli. W Chile znajdziesz wiele słynnych winnic, takich jak Marnier Lapostolle, Larose Trintaudon i Almaviva-Rothschild. Winnice te zajmują się wieloma najlepszymi winami produkowanymi w tym kraju.
Wina produkowane w tym kraju pochodzą głównie z francuskich odmian winorośli, ale jest też jedna odmiana winorośli, Carmenère, która pierwotnie pochodzi z Francji, ale obecnie jest uprawiana znacznie częściej w Chile. Dzieje się tak, ponieważ przez długi czas uważano, że Carmenère, która przybyła z Bordeaux do Chile w XIX wieku, wyginęła. Jednak w 1994 roku okazało się, że ta odmiana winorośli nadal istnieje i rośnie w Chile. W tej chwili Carmenère jest więc chilijską specjalnością, która smakuje jak mocny Merlot.
W Chile znajdziesz cztery duże obszary, w których produkuje się wino. Są to Aconcagua, Coquimbaregio, Region Sur o Meridional i Valle Central . Jednym z najlepszych z tych czterech jest region winiarski Aconcagua. Ten region winiarski dzieli się na dwa regiony, mianowicie Valle de Casablanca i Valle del Aconcagua. Pierwszy region położony jest blisko morza i ma chłodny i wilgotny klimat. Drugi region, Valle del Aconcagua, położony jest na obszarze otoczonym wysokimi górami i panuje tu klimat śródziemnomorski. Najczęściej używanym winogronem do produkcji wina jest Cabernet Sauvignon. Ten winogron jest używany w 47% całkowitej produkcji wina. Cabernet Sauvignon, wraz z Carménère i Merlot, są najpopularniejszymi winogronami używanymi do produkcji czerwonego wina w Chile. Winogrona używane do produkcji białego wina w Chile to głównie Sauvignon Blanc i Chardonnay.