Marques de Riscal Baron de Chirel Verdejo Rueda
Marques de Riscal Baron de Chirel Verdejo Rueda
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Marques de Riscal Baron de Chirel Verdejo Rueda
Kraj: Hiszpania
Region: Rueda
Typ: Dry White Verdejo
Pojemność: 0,75 l
Błyszczący kolor starego złota. Subtelna kombinacja świeżo ciętej trawy, grejpfruta, kremowego dębu, kopru włoskiego i anyżu. W ustach gęste, harmonijne, skoncentrowane i czyste smaki, świetna kwasowość. Na finiszu długa trwałość, niezwykle smaczne. Bardzo stare dorodne winorośle powyżej 100 lat, owoce zbierane ręcznie. Dojrzewanie 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.
Calamari (Kalmary), Pulpo a la gallega (Ośmiornica), Dorsz w sosie pil pil, Dorada al horno, Dorada a la sal, Fideua marinera, Gambas a la plancha, Mejillones a la marinera, Caballa con pipirrana, Merluza en salsa de avellanas, Pulpo a la gallega ośmiornica, Trucha a la Navarra, Dorsz w sosie Vizcaina, Okoń morski w sosie salsa verde…Warzywa, ryby w białym sosie, białe mięso, zapiekane warzywa.
Rueda położona jest na wysokości pół mili nad poziomem morza, gdzie klimat jest ekstremalny, z mroźnymi zimami i upalnymi latami. W tych warunkach Verdejo rozkwita – koncentrując swój smak. Korzenie zmuszone są wkopywać się głęboko w piaszczystą, kamienistą glebę w poszukiwaniu wody i składników odżywczych, nadając winom lekką mineralność, a ogromne wahania temperatur pomiędzy dniem i nocą pomagają utrzymać równowagę pomiędzy cukrem i kwasowością w winogronach Verdejo. Terroir jest piaszczysty w rejonie Segowii w Rueda, podczas gdy obszar La Seca jest pełen ogromnych kamieni, które nadają winom charakter. Kamienista gleba, zapewniająca wentylację i drenaż, jest bogata w wapń, magnez i inne mikroelementy niezbędne do prawidłowego rozwoju winorośli. Tymczasem na piaszczystych glebach Segowii rośnie wiele działek Verdejo ze starą winoroślą. Rueda powszechnie prowadzi nocne zbiory – zgodnie z tradycją lokalnych winiarzy, którzy chronią owoce oraz zachowują smak i aromat.