

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wypiłem je po zdekantowaniu butelki na ponad 30 minut. Wśród głębokiego fioletu i złożonego zapachu pojawia się zapach alkoholu. Ma mocne uczucie, które wynika z 16% zawartości alkoholu. Nawet gdy wyjąłem go z lodówki na tydzień i wypiłem, czuć było w nim dużo alkoholu, ale czułem się trochę słabiej niż wtedy, gdy piłem go po raz pierwszy. W każdym razie, ponieważ wynosi 16%, upijesz się bardziej, jeśli wypijesz tę samą ilość. Złożony zapach jest imponujący, obejmujący zapach jeżyny, zapach porzeczki, zapach wiśni i zapach ciemnej czekolady. Miękkie taniny, złożony aromat i słodycz wydają się dobrze ze sobą współgrać i mieć trwały smak, ale za każdym razem, gdy pojawia się zapach alkoholu, kłuje mnie i niepokoi. Wino produkowane w regionie Valpolicella charakteryzuje się wykorzystaniem suszonych winogron, co nieco różni się od ogólnej metody produkcji wina. Winogrona suszy się przed użyciem przez około 3 do 5 miesięcy i ważne jest, aby je odpowiednio pielęgnować, aby zapobiec rozwojowi pleśni. Ta metoda produkcji wina nazywa się Appassimento i podobno wykorzystuje się ją do produkcji wina słodkiego. W metodzie produkcji wina słodkiego zastosowano nadfermentację w celu usunięcia wszelkiej słodyczy i odkryto wino ciężkie, pełne, a powstałe w ten sposób wino nazywa się winem Amarone della. Powodem, dla którego wino ma wysoką zawartość alkoholu, jest to, że wykorzystuje skoncentrowane winogrona, a zatem ma wysoką zawartość cukru, a ponieważ wino ma wysoką zawartość alkoholu, wydaje się, że ma również aromat rodzynek. Niektóre opinie mówią, że nie ma zbyt mocnego zapachu alkoholu, ale nie jestem pewna, czy właśnie taki kupiłam. Myślę jednak, że byłoby to wino świetne, gdyby nie alkoholowy posmak.
Wyraźna nuta suszonych ziół zabarwia suszone jagody w nosie, ale na podniebieniu słodkie owoce ujawniają się z pełną siłą, w towarzystwie mocnych, żujących tanin. Pokazuje dobrą długość. To wymaga czasu w butelce, aby ukształtować swój prawdziwy charakter. Wszystkie elementy są tam dla bardzo dobrego Amarone z dużym potencjałem starzenia.
Dużo goździków; obecność francuskiego dębu jest mocna. Pachnąca, ale mocna. Czerwone owoce nasączone adamaszkiem, pieprzna intensywność. Zwarty, dymny, przysypany węglem drzewnym owoc - naprawdę ekscytujący i porywający.