Massimago Prefasio Valpolicella Superiore DOC
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOC Valpolicella
Producent: Massimago
Pojemność: 0,75lC2
Rozwiń opis...Wino powstało z gron Corvinione, Corvina, Rondinella, gdzie połowa winogron została przez miesiąc podsuszana po ręcznym zbiorze. Wino dojrzewało przez okres 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, prezentuje głęboki rubinowo czerwony odcień z aromatami dojrzałych ciemnych owoców, wiśni, śliwki oraz słodkich przypraw. Na podniebieniu głębokie, zrównoważone, z nutami dojrzałych ciemnych owoców, jagód, którym towarzyszą miękkie przyjemne taniny. Wino długie i zrównoważone. Sugestie kulinarne: duszone i pieczone czerwone mięsa, pieczeń jagnięca, sery dojrzewające,
Winery Massimago rozpoczęła się w 2003 roku, kiedy młoda agronom i przedsiębiorca Camilla Rossi Chauvenet rozpoczęła własny projekt w winnicy Massimago, która jest własnością jej rodziny od 1883 roku. Produkowane są klasyczne wina Valpolicella, takie jak Amarone, Valpolicella Superiore, Valpolicella Ripasso i Valpolicella DOC. Dzięki dużej energii, kreatywnym pomysłom i umiejętnościom, Camilla wnosi do tych klasyków nowe życie i charakter. Wina wyjątkowe i wyjątkowo wysokiej jakości - absolutna wskazówka od Valpolicella!"
Valpolicella to najsłynniejszy region czerwonego wina w regionie winiarskim Veneto w północno-wschodnich Włoszech. Łatwość picia zwykłego czerwonego wina Valpolicell idzie w parze z prestiżem jego mocnego i intensywnie aromatyzowanego odpowiednika Amarone della Valpolicella . Dolina produkuje również wina białe – zarówno wytrawne, jak i słodkie – pod różnymi tytułami Soave. Obszar produkcji Valpolicella rozrósł się pod koniec lat 60., kiedy przyznano mu status DOC , co spowodowało dramatyczną huśtawkę jakości i ilości, która trwała około 40 lat. Ceny osiągane przez wina Valpolicella osiągnęły najniższy poziom w latach 70. i 80., kiedy niska cena płacona za kilogram winogron skłoniła bardziej skoncentrowanych na jakości producentów, szczególnie w szlachetniejszych strefach Valpolicella Classico i Valpantena , do całkowitego porzucenia swoich winorośli.
Valpolicella, który pochodził z uboższych miejsc, a spirala spadkowa trwała. Została zatrzymana dopiero przez nagły wzrost zainteresowania Amarone della Valpolicella w latach 90. Obszar uprawy winorośli Valpolicella obejmuje znaczną część zachodniego Veneto, rozciągając się na północ w kierunku wzgórz nad Veroną na około 15 kilometrów (dziesięć mil) i ze wschodu na zachód na odległość ponad dwukrotnie większą. Soave graniczy od wschodu z Bardolino na zachodnim krańcu. Strefa Classico stanowi zachodnią ćwiartkę szerszego regionu Valpolicella, graniczącego z Bardolino. Najlepsze terroir Classico znajduje się na północy, wokół wiosek Fumane, Marano i Negrar.
Nieco dalej na południe znajduje się osada Gargagnago, w której również rosną jedne z najlepszych winorośli regionu, choć bardziej znana jest jako duchowa ojczyzna Garganega , białej odmiany winogron, z której powstają białe wina Soave i Gambellara. Wzgórza tutaj wznoszą się na wysokość ponad 600 metrów (2000 stóp) w świeże subalpejskie powietrze. Stanowią mozaikę stoków zwróconych w każdym kierunku i maksymalnie wykorzystujących północnowłoskie słońce. Wina muszą zawierać od 45 do 95 procent Corvina i/lub Corvinone , od 5 do 30 procent Rondinella i do 25 procent innych dozwolonych czerwonych winogron. Z tych ostatnich, żaden winogron nie może przekroczyć 10 procent.
Corvina, tradycyjny filar, pozostaje winogronem z wyboru dla wyższej jakości Valpolicella, a w szczególności Amarone della Valpolicella, Recioto della Valpolicella i Valpolicella Ripasso. Na cieplejszych, dobrze odwodnionych zboczach Corvina produkuje wina o większej treści niż tradycyjnie oczekuje się od Valpolicella, co wyjaśnia ogromną różnicę jakości między zwykłą Valpolicella z równin a Amarone ze wzgórz tradycyjnej strefy Valpolicella Classico.
Corvinone został zidentyfikowany jako odrębna odmiana winogron dopiero w 1993 r., wcześniej uważano go za mutację Corvina, z którą w rzeczywistości nie jest blisko spokrewniony. W 2010 r. zaktualizowano przepisy dotyczące Valpolicella, tak aby Corvina stanowiła od 45 do 95 procent różnych win Valpolicella, a jednocześnie zezwalano, aby Corvinone mógł zastąpić Corvina do maksymalnie 50 procent mieszanki.
Rondinella okazała się popularna w latach 60. i 70. ze względu na obfite plony i nadal regularnie pojawia się w mieszankach. Blada, nadmiernie kwaśna , podatna na utlenianie Molinara drastycznie spadła od czasu swojego wczesnego wzrostu.