Moi Negroamaro Rosato del Salento
Moi Negroamaro Rosato del Salento
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Moi Negroamaro Rosato Varvaglione
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Producent: Varvaglione
Szczep: Negroamaro
Typ: wytrawne różowe wino
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5 %
Różowe wino nie jest zarezerwowane tylko na lato. To świetny napój o każdej porze roku, szczególnie do lekko pikantnych potraw, a także, jakkolwiek głupio to brzmi, do różowego jedzenia – słodkich krewetek, soczystego łososia, mięsistego smaku tuńczyka, a nawet dojrzałych, pachnących truskawek, marynowanych w bazylii i czarnym pieprzu.
Ten pochodzi z przesiąkniętych upałem winnic Apulii, na głębokim południu, na pięcie Włoch. Pachnący, kwiatowy i z zapachem dzikich truskawek i muśniętych słońcem wiśni; jasny i owocowy, pełen smaku, ale rześki i świeży, pomyśl o smakach letniego puddingu, oprószony miętą i skropiony nutą cytryny. Złap go, kiedy jeszcze jest.
Apulia zdominowana jest przez klimat śródziemnomorski - z gorącymi i suchymi latami, które częściowo łagodzone są bryzami znad morza Jońskiego i Adriatyckiego. Zimy są zazwyczaj ciepłe ze zwiększoną ilością opadów. Dzięki takim warunkom winogrona dojrzewają dość szybko, zachowując sporo kwasowości i świeżości. Ziemia, na której producent uprawia winogrona jest głównie gliniasta i kredowa, ze sporą ilością łupka oraz znaczną zawartością tlenku żelaza, który nadaje jej naturalny czerwony kolor. Żelazo wspomaga drenaż gleby, zapobiegając zastojom wilgoci po deszczach.