Paço dos Cunhas de Santar Nature Tinto Dao DOC
Paço dos Cunhas de Santar Nature Tinto Dao DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Paço dos Cunhas de Santar Nature Tinto Dão DOC
Kraj: Portugalia
Region: Dao
Apelacja: DOC Dao
Producent: Dao Sul
Typ:Touriga Nacional, Tinta Roriz
Pojemność: 0,75l
Ciemny rubinowy kolor. Aromaty truskawek i wiśni. W ustach obfite i soczyste, z dobrze zrównoważonymi okrągłymi taninami, intensywny posmak czerwonych owoców łagodna końcówka. Sugestie kulinarne: pizza, grillowane mięso. Sery, wędliny, risotto.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Portugalia jako kraj winiarski wyróżnia się tym, że produkuje głównie wina z własnych odmian winogron. Wina portugalskie również rozwijają się dobrze i szybko, więc dla miłośników wina z pewnością interesujące jest spróbowanie kilku różnych win z tego pięknego kraju. Kiedy Portugalia przystąpiła do UE w 1986 r., jakość portugalskich win natychmiast wzrosła ogromnie.
Następnie pobudzono ją do zakładania winnic i produkcji wina. W rezultacie duzi producenci wina parasolowego zostali odsunięci na boczny tor, a wielu mniejszych producentów wina zaczęło pracować na własny rachunek.
Obecnie w Portugalii można znaleźć ponad tysiąc winiarzy. Region winiarski Douro jest jednym z przykładów takiego regionu winiarskiego, który przeszedł ogromny rozwój od czasu przystąpienia do UE. W przeszłości produkowano tu głównie słodkie porto, ale stopniowo winiarnie w tym regionie nadążały za czasami i coraz częściej eksperymentowały z różnymi winogronami. W rezultacie w tym regionie produkują teraz również wiele wytrawnych win wysokiej jakości. Mało znanym regionem winiarskim w Portugalii jest region winiarski Beiras. W tym regionie wiele czerwonych win portugalskich jest produkowanych na stromym zboczu. Wina te często można przechowywać przez dziesięciolecia, a nawet wtedy nie tracą smaku. Odmianą winogron szeroko stosowaną w tym regionie jest winogrono Baga. Jest to winogrono mocne i ma silne kwasy, które można zmiękczyć, mieszając winogrona z innymi rodzajami winogron. Podsumowując, portugalscy producenci wina często używają rodzimych odmian winogron . Nie jest to trudne, ponieważ w Portugalii istnieje około 500 różnych odmian winogron. Częściowo dzięki temu winiarze mogą produkować własne, wyjątkowe wino i nie muszą konkurować z producentami z innych krajów winiarskich, np. z Chile.