Petit Clos Pinot Noir Marlborough
Petit Clos Pinot Noir Marlborough
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Petit Clos Pinot Noir Marlborough
raj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Producent: Clos Henri
Szczep: Pinot Noir
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Petit Clos, z francuskiego oznacza "małą zamkniętą winnicę", oddającą dynamikę posiadłości. Wino ukazuje jasnowiśniową barwę z ciemnymi, fioletowymi niuansami. Nos odkrywa aromaty czerwonych jagód, wiśni, śliwki. Na podniebieniu wyczuwamy soczyste czerwone jagody współgrające z przyjemnymi giętkimi taninami. Wino świeże wyraziste do końca z długą końcówką. Sugestie kulinarne: wędliny, duszone i pieczone mięsa, makarony.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Nowej Zelandii, z roku na rok podbija rynek winiarski na świecie. Pierwsze winorośle uprawiano w 1819 roku, po tym jak przywiózł je do Australii pan Samuel Marsden. W latach sześćdziesiątych uprawiano głównie wina wzmacniane, ale w latach siedemdziesiątych i później produkowano bardziej owocowe wina białe o lekkim smaku. Okazało się jednak, że jest to możliwe tylko w chłodniejszych regionach wyspy. Obecnie nowozelandzcy winiarze produkują jedne z najlepszych win Sauvignon na świecie.
Ponieważ wyspa jest bardzo wydłużona, w Nowej Zelandii występuje wiele różnic klimatycznych. Na przykład na północy panuje wilgotny i prawie subtropikalny klimat, a na południu klimat kontynentalny. W środkowej części Nowej Zelandii panuje łagodny klimat morski. Częściowo z powodu tych różnic klimatycznych można produkować różne rodzaje win. W Nowej Zelandii jest wiele ważnych regionów winiarskich. W sumie dziewięć i wszystkie różnią się ogromnie klimatem. Jest to szczególnie widoczne w przypadku zbiorów winogron. Na przykład na północy kraju odbywa się to w lutym/marcu, a na południu zbiory odbywają się dopiero w połowie kwietnia. Wina, które są eksportowane za granicę po wyprodukowaniu, to wyłącznie wina wysokiej jakości. Na północy znajdują się regiony winiarskie Auckland, Bay of Plenty, Gisborn i Hawke's Bay. Popularne odmiany winogron Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Merlot są produkowane w Auckland. Obszar Matakana jest szczególnie znany z dobrego Cabernet Sauvignon. Marlborough to ważny region winiarski na południu Nowej Zelandii. Winogrona mogą dobrze rosnąć w tym regionie. W tym regionie winiarskim szczególnie dobrze radzi sobie Sauvignon Blanc, wino to jest również cenione na arenie międzynarodowej. Ponadto produkują również dobre Chardonnay, Riesling i Pinot Noir.