Piccolo Mondo Imiglykos Red Semi Sweet
Piccolo Mondo Imiglykos Red Semi Sweet
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Piccolo Mondo Imiglykos Red Semi Sweet
Kraj: Grecja
Producent: SEMELI S.A.
Szczep: Agiorgitiko
Pojemność: 0,75l
Piccolo Mondo Imiglykos to przyjemne czerwone półsłodkie wino o delikatnej budowie ciała z lekko zaznaczoną słodyczą, posiada przyjemne aromaty ciemnych owoców, wiśni, jeżyn oraz śliwek. Sugestie kulinarne: aperitif, owoce, makarony, orzechy.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Agiorgitiko, często okrzyknięta najszlachetniejszą odmianą winarośli regionu Peloponez, omówione miejsce w greckiej uprawie winorośli. Ta czerwona odmiana winogron, pochodzica główna z Nemei, rozszerzona twoja uprawa na inne części podstawowe, w tym na Attykę i Macedonię. Jest to odmiana multidynamiczna, z której można wyprodukować nie tylko wino czerwone, ale także różowe, a nawet skoncentrowane wino deserowe.
Wina z Agiorgitiko jest głęboko ograniczona, zwykle są miękkie i owocowe, a często udostępniają dużą ilość wolności, wahającej się w sieci 11,5–13,5% ABV. Wina Agiorgitiko charakteryzuje się strukturą, wypełnioną taninami i rozwiązaniem kwasowości, dzięki czemu są aromatyczne i złożone. Zawiera nawet subtelne aromatyczne przyprawy, w tym gałki muszkatołowej i cynamonu, dodając dodatkowe funkcje złożoności.
Jeśli wystąpi o dojrzewanie, wina Agiorgitiko pojawi się. Młode czerwienie, charakteryzujące się umiarkowaniem głęboką fioletowo-czerwoną barwą i określonymi aromatami czerwonych owoców, można delektować się natychmiast natychmiast. Te dojrzewające w dębowych beczkach przez krótki czas trwania potencjału trwałości w butelce nawet do pięciu lat. Łączą się w sobie soczystą owocowość winogron z dobrymi funkcjami świeżości i złożoności. Dla tych, którzy oczekują na trwałe suszenie, niektóre wina dojrzewają przez kilka miesięcy w dębowych beczkach, udostępniają zdecydowaną strukturę taninową i ujawniają struktury aromaty czerwonych owoców, dominująch przypraw, a nawet czekolady.
Wina Agiorgitiko to nie tylko smak; chodzi także o doświadczenie . Najlepiej w dużych szklankach, w temperaturze 60–68°F. Jeżeli istniejesz je alternatywny, wiedz, że można je umieścić w piwnicy przez ponad 10 lat. Jeśli chodzi o podłączenie do zasilania, to są one dodatkowe. Świetnie komponują się z daniami gamą dań, pieczonymi mięsami i sosami pomidorowymi po pikantnych daniach kuchni od Bliskiego Wschodu po Indiach.
Agiorgitiko to więcej niż tylko odmiana winogron; jest symbolem greckiej kultury winiarskiej, dostępnym do gry stylów i zależnym od siebie pijącym, jak i koneserowi wina.
Grecja jest oficjalnie najstarszym krajem winiarskim w Europie. W Grecji, Republice Greckiej, historia uprawy winorośli rozpoczęła się około 3000 lat temu. Obecnie Grecja, z około 105 000 hektarami winnic, jest średniej wielkości krajem winiarskim, porównywalnym do Niemiec. Wino jest produkowane niemal wszędzie w kraju, często na małą skalę. Greckie wina nie są jeszcze dobrze znane na świecie, ale to wstyd, ponieważ koneserzy nazywają Grecję „śpiącą królewną” z bezprecedensowymi możliwościami produkcji wysokiej jakości win.
Grecja jest otoczona morzami. Oczywiście słynne greckie wyspy, ale także ląd stały graniczy z wodą. Na północy jest górzysta i ma kontynentalny klimat bałkański z zimnymi zimami. Większość Grecji ma klimat śródziemnomorski. Niższe strefy przybrzeżne czasami mają bardzo ciepłe okresy. Najlepsze winnice w Grecji można znaleźć na wysokościach, gdzie jest chłodno. Na wyspach trzeba też zmagać się z silnymi wiatrami.
Siła Grecji leży w wykorzystaniu rodzimych odmian winorośli. W przypadku winogron niebieskich są to Agiorgitiko i Xynomavro. Białe: Assyrtiko i Moschofilero. Grecy często produkują wina z jednej odmiany winorośli. Rodzime odmiany winorośli są na ogół odporne na suszę i upał. W Grecji uprawia się również odmiany międzynarodowe, takie jak Chardonnay, Cabernet i Merlot, jednak ponieważ nie są one przystosowane do specyficznych warunków uprawy, wina te są mniej udane.
Do bardziej znanych regionów winiarskich należą Naoussa (położona na skalistym terenie na północy Grecji), Nemea, Samos (tuż przy wybrzeżu Turcji, specjalizujący się w bogatych, słodkich winach z muszkatołu) i Santorini (wulkaniczna wyspa z czarną glebą).