Saint Joseph Deschants Michel Chapoutier
Saint Joseph Deschants Michel Chapoutier
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Michel Chapoutier Saint Joseph Deschants
Kraj: Francja
Region: Rodan
Apelacja: AOC Saint Joseph
Producent: Michel Chapoutier
Rodzaj: Syrah Red Dry
Pojemność: 0,75l
ALk. 13,5% PWW BK9
AOC Saint Joseph, by Michel Chapoutier
Winnice, w których produkowane jest to wino, leżą w pobliżu miejscowości Mauves, która niegdyś słynęła z win pitych na carskim dworze w Rosji. Deschants kontynuuje te świetne tradycje. Produkowane wyłącznie z gron szczepu Syrah, wyróżnia się kwiatowym aromatem z początkową przewagą fiołków, które ustępują miejsca gruszce, lukrecji i przyprawom. W smaku zwięzłe, dominują czerwone owoce. Wspaniałe do dziczyzny, baraniny, gotowanej wieprzowiny i delikatnych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Znanym miejscem narodzin M. Chapoutiera Deschants jest żyzny region Świętego Józefa na Rodanie. Ta słoneczna miejscowość na południu Francji jest idealna do uprawy pełnej odmiany winogron Syrah, którą personel winnicy Michela Chapoutiera przeczytał uważnie, a następnie pozwolił na fermentację przez 18 dni. Prawdziwy charakter otrzymuje wino jednak po 12 miesiącach starzenia w tradycyjnych drewnianych beczkach. Wyłącznie odmienna produkcja i dokładnie monitorowany proces dojrzewania gwarantują nieporównywalnie owocowe doznania smakowe bardzo szczególnego rodzaju. Nawet na pierwszy rzut oka „Deschants” M. Chapoutier urzeka atrakcyjnym, nasyconym czerwonym kolorem, ale pierwszy łyk całkowicie Cię zachwyci: kwiatowy zapach łaskocze przyjemny w nosie, a do smaku wkradają się czerwone owoce i aromaty lukrecji i ziół. Charakterystyczne i pikantne wykończenie, doskonałe wino z piwnicy Michel Chapoutier harmonizuje z rybami, jagnięciną i wieprzowiną. I doskonale pije kozi ser. Nazwa Saint-Joseph rozciąga się na około pięćdziesiąt kilometrów na prawym brzegu Rodanu, od Chavanay na północy do Guilherand-Granges, w pobliżu Valence na południu. Winnice położone głównie na wschodzie są sadzone na stromych zboczach gnejsów i lokalnych granitowych łupków, od czasu do czasu pokryte soczewkami lessu. Ta różnorodność substratów pozwala nam łączyć złożoność, objętość i naprężenie w naszych winach Deschants. Wino dojrzewa głównie w kadziach z częścią dębowych beczek od 12 do 18 miesięcy. Z Veraison regularnie sprawdzamy ewolucję dojrzałości. Winogrona są zbierane ręcznie do optymalnej dojrzałości. Wino jest winifikowane w otwartym betonowym zbiorniku z jednym lub dwoma pompowaniami dziennie. Vatting trwa od 3 do 4 tygodni.
2024-10-26
Saint Joseph Deschants Michel Chapoutier 2016
Bardzo piękny nos, bardzo otwarty, pełen finezji, na czerwonych owocach, z nutą roślinną i pikantną, mocny, przywołujący na myśl miętę pieprzową. Lekko ziemiste, odległe nuty, również skórzane...Spodziewałem się, że będzie bardziej dojrzały, nie ma wątpliwości, że ma z tym wiele wspólnego rocznik. Na podniebieniu ten sam zakres aromatów, nuty łodyg, soków lub nasion, które często kojarzę z Syrah, także owoce cytrusowe (krwawa pomarańcza), delikatne taniny, wysoka kwasowość, która sprawia, że wino ma dłuższą długość, tylko prawidłowy, raczej kwiatowy finisz .