San Gregorio Lacryma Christi Rosso Del Vesuvio DOC
San Gregorio Lacryma Christi Rosso Del Vesuvio DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
San Gregorio Lacryma Christi Rosso Del Vesuvio DOC
Kraj: Włochy
Region: Kampania
Producent: Feudi di San Gregorio
Szczepy: Piedirosso, Aglianico
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Wino o rubinowej czerwieni z refleksami granatu, w bukiecie wiśnie morello i marasca współgrają z nutami ziół łąkowych. Pełny, zrównoważony smak z jedwabistymi taninami kończy się aromatycznym, trwałym finiszem. Sugestie kulinarne: Dania pikantne, kuchnia orientalna, sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W winnicy Feudi di San Gregorio wierzymy, że butelka wina i dzieło sztuki dzielą ten sam proces twórczy. Rozpocznij pełne wrażenia sensoryczne, degustując niektóre z najbardziej oryginalnych i trwałych europejskich win. Wino to coś więcej niż prosty produkt. To historia producenta, rodziny, ziemi oraz kulturowych i środowiskowych wpływów, które ją kształtują. Wszystko to, zabutelkowane w 0,75-litrowym naczyniu, tworzy coś naprawdę potężnego — produkt, z pewnością, ale taki, który ma wiele warstw. Feudi di San Gregorio , lider południowowłoskich winnic w Kampanii, nie ma wątpliwości co do tego, z czego składają się te warstwy: „Butelka wina i dzieło sztuki dzielą ten sam proces twórczy”. Wierna swoim przekonaniom winiarnia demonstruje to w stylowym designie, który przenika każdy aspekt jej winiarni, od butelki po cantinę.
Feudi di San Gregorio znajduje się w Sorbo Serpico, na terytorium Irpinia w prowincji Avellino. Jest to około godziny drogi na wschód od Neapolu i Wezuwiusza , którego prochy pogrzebały amfory z winem w Pompejach w 79 r. n.e.: winiarstwo było ważną częścią tego regionu przez stulecia. Jednak w XX wieku produkcja spadła z powodu zabójczej kombinacji załamania rynku w latach 20. XX wieku, filoksery i zakłóceń na rynku wina w trakcie i po II wojnie światowej. Dopiero pod koniec lat 60. i na początku lat 70. perspektywy zaczęły się odwracać.
Feudi di San Gregorio narodziło się z przewrotu, aby stać się myślącą przyszłościowo winiarnią w jednym z najstarszych regionów winiarskich we Włoszech. W listopadzie 1980 r. jedno z najgorszych współczesnych trzęsień ziemi we Włoszech zniszczyło setki tysięcy domów i pochłonęło tysiące istnień ludzkich w bujnym, górzystym wnętrzu Kampanii. Kryzys był impulsem dla pochodzącego z Kampanii Enzo Ercolino , aby powrócić z Rzymu do ojczyzny i pomóc w odbudowie wraz z żoną Mirellą Capaldo i braćmi. W 1986 r. na 30 hektarach ziemi założono Feudi di San Gregorio, jedną z mniej niż tuzina winnic w tym regionie.
Od samego początku Feudi di San Gregorio chciało zmienić krajobraz winiarski Kampanii i zwrócić uwagę świata na bogactwo rodzimych odmian . W czasach, gdy wina z Kampanii były nieznane, a międzynarodowe odmiany winogron były smakiem dnia, Feudi śmiało zaczął produkować nowoczesne białe wina z rodzimych odmian, takich jak fiano, falanghina i greco. Obecnie prowadzona przez Antonio Capaldo winnica posiada 300 ha (740 akrów) winnic i nadal kładzie nacisk na liczne rodzime winogrona regionu. Odegrali kluczową rolę w zapoczątkowaniu odrodzenia wysokiej jakości białych win w Kampanii, które, jak twierdzi Ian D'Agata , „konkurują z winami z Alto Adige i Friuli Venezia Giulia o czołowe miejsce na włoskiej liście wysokiej jakości białych win”. Nie tylko białe, ale także doskonałe czerwone — jak cudowne Taurasi , znane jako „Barolo południa”, które Feudi produkuje, aby wyrazić potężne, ale eleganckie niuanse; i wina musujące wytwarzane tradycyjną metodą classico. Feudi di San Gregorio zrewolucjonizowało produkcję wina w Kampanii dzięki współczesnym interpretacjom wielowiekowych tradycji winiarskich Irpinii . I to oko do awangardy, dopracowana umiejętność bycia stylowym, ale nigdy „trendy”, jest najwyraźniej widoczne na etykietach i w samej winnicy.
Nie powinieneś oceniać książki po okładce, ale jeśli chodzi o wino, etykieta jest bardziej wskazówką co do wina w środku, niż mogłoby się wydawać. W przeciwieństwie do książki, którą możesz odwrócić, aby przeczytać tył, przeczytać o autorze na końcu lub dyskretnie przejrzeć pierwszy rozdział przed zakupem, etykieta wina jest pierwszym i jedynym wrażeniem producenta. Musi więc wyrażać styl i filozofię producenta, a także podawać wszystkie istotne informacje na temat tego małego kleju. Feudi di San Gregorio ma mnóstwo stylu. Winiarnia nawiązała współpracę z włoskim projektantem Massimo Vignellim , który mieszka i pracuje w Nowym Jorku, a którego prace były wystawiane w prestiżowych galeriach na całym świecie, w tym w MoMA. Vignelli zaprojektował wszystkie etykiety, a uwaga, jaką poświęca starannie dobranym paletom kolorów, szczegółom i tłoczonemu złotu, pozostawia
Vignelli i jego żona Lella zaprojektowali i udekorowali wszystkie wnętrza nowej winnicy, której budowa rozpoczęła się w 2001 roku; a konstrukcja została zaprojektowana przez japońskiego architekta Hikaru Mori i jej irpińskiego męża Maurizio Zito . Skupili się na minimalnym wpływie na środowisko, z rozległymi ogrodami i wykorzystaniem istniejącego już szkieletu i materiałów do budowy nowej winnicy. W środku znajduje się restauracja Marennà , wyróżniona gwiazdką Michelin , w której szef kuchni Paolo Barrale tworzy tradycyjne dania irpińskie i kampańskie z nowoczesnym akcentem. Nazwa restauracji przenosi gościa z powrotem do serca ich gościnności : Marennà pochodzi od łacińskiego merere, „zasługiwać”, tak jak pracownik winnic zasługuje na dobry posiłek i odpoczynek po długim dniu pracy — tak jak prawdziwy miłośnik wina zasługuje na skosztowanie najlepszej jakości i najbardziej autentycznych smaków Kampanii.
Olśniewający, najnowocześniejszy design stał się modny wśród nowoczesnych winnic, a Feudi di San Gregorio był jednym z pierwszych, który zadbał o wszystkie szczegóły, wewnętrzne i zewnętrzne, dotyczące tego, jak cantina będzie prezentowana światu. Tego rodzaju uwaga odgrywa również centralną rolę jako gość winnicy . Piwnice służą oczywiście do wytwarzania wspaniałych win — a Feudi nie ma sobie równych, dzięki swojej najnowocześniejszej technologii i systemowi meteorologicznemu na każdej działce winnicy — ale także do wprowadzania miłośników wina w samo serce winiarstwa.