Santi Proemio Amarone della Valpolicella
Santi Proemio Amarone della Valpolicella
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Santi Amarone Della Valpolicella Proemio
Kraj: Italy
Region: Veneto
Appellation: Valpolicella
Typ: Dry Red Corvina Rondinella
Poj: 750ml
Głęboki rubinowy kolor z granatowymi refleksami granatu. Aromat bardzo intensywny złożony z silnymi nutami rodzynek, wiśni i śliwek suszonych i nutą wanilii, fiołków i cynamonu; pełne, z eleganckim posmakiem powolnej refleksji na zachowanie i przyprawy. Jest to bardzo dobrze Amarone, z doskonałej równowagi i nieskończonej elegancji, które dzięki swojej strukturze i wyciągów, będzie w stanie poprawić w ciągu roku. Uznane obecnie za najlepsze Amarone na rynku z rocznika 2006
Notatki Sommelier Bachus Wina
Funkcje Amarone della Valpolicella Classico Proemio DOCG Santi. Bardzo głęboka i surowa rubinowa barwa. Bukiet na nosie otwiera się intensywnym i złożonym bukietem; są nuty wiśni i śliwki, nuty wanilii i cynamonu. Smak na podniebieniu jest pełny, z eleganckim pikantnym tłem. Zrównoważone i trwałe przez długi czas.
Wino ikoniczne winiarni Santi produkowane jest wyłącznie w najlepszych rocznikach. To „nowoczesne” Amarone, eleganckie i trzeźwe, o którym można zapomnieć w piwnicy, ponieważ przeciwstawia się czasowi, antycypuje i podsumowuje przyszłość: oto Proemio. Do winifikacji wykorzystuje się winorośle Corvina w 50%, Corvinone w 30% i Rondinella w 20%. Pochodzenie winogron przeznaczonych do produkcji Amarone della Valpolicella Classico DOCG „Proemio” wiąże się z winnicami położonymi w gminach San Pietro in Cariano, Marano i Fumane niedaleko Werony. Wino to produkowane jest z winogron zbieranych wyłącznie ręcznie, rafinowane w beczkach przez około 24 miesiące, a następnie przez kolejne 12 miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Obfite i nieskończonej elegancji, jest to wino, którego absolutnie warto spróbować.
Winiarnia Santi, której początki sięgają 1843 roku, z biegiem lat stała się jedną z najbardziej reprezentacyjnych rzeczywistości Valpolicella, Soave i Bardolino, gdzie znajduje się 70 hektarów należących do niej winnic. Produkcja przebiega w oszałamiających ilościach, w sumie butelki wyprodukowane w ciągu roku przekraczają milion, ale jednocześnie degustując wina, łatwo jest znaleźć ślady ścieżki jakości, którą Santi kontynuuje na wszystkich etapach łańcucha dostaw od pielęgnacji winnicy po zbiory, od transformacji winogron po fazy starzenia.
Winogrona Corvina są najczęściej kojarzone z regionem Veneto we Włoszech, gdzie są z sukcesem uprawiane od wieków i stanowią istotny element tożsamości winiarskiej regionu. Odmiana Corvina słynie na całym świecie z dodawania jej do tak znakomitych win, jak Amarone i Valpolicella, gdzie miesza się ją z niewielkimi ilościami innych odmian winogron, aby uzyskać wina o wyjątkowym charakterze i równowadze. Same winogrona mają naturalnie wysoki poziom kwasowości, co często powoduje posmak gorzkich migdałów. Jednak ta goryczka jest dość poszukiwaną cechą tej odmiany, ponieważ pięknie równoważy się z nutami wiśni, również kojarzonymi z winogronami. Winogrona Corvina mają cudowny potencjał starzenia, a proces ten łagodzi gorycz i kwasy obecne w owocach, w wyniku czego powstają wina miękkie, złożone i bardzo podziwiane.
Włochy i wspaniałe wina. Niewiele jest krajów na świecie z tak długą i tak znakomitą historią uprawy winorośli, jak twierdzą Włochy. Winogrona zaczęto uprawiać na włoskiej ziemi kilka tysięcy lat temu przez Greków i Fenicjan, którzy nazwali Włochy „Oenotria” – krainą wina – pod wielkim wrażeniem byli klimat i przydatność gleby do produkcji wina. Oczywiście najtrwalszy wpływ na produkcję wina we Włoszech wywarł powstanie Cesarstwa Rzymskiego, a jego wpływ można odczuwać do dziś, ponieważ znaczna część bogactw imperium powstała dzięki entuzjazmowi dla produkcji win i eksportu go do krajów sąsiadujących. Od tego czasu ogromna ilość włoskiej ziemi pozostała przeznaczona głównie pod uprawę winorośli, a na całej długości i szerokości tego pięknego kraju można znaleźć tysiące winnic, skąpanych w śródziemnomorskim słońcu i korzystających z występujących tam doskonałych żyznych gleb. Włochy pozostają w dużej mierze „krainą win” i nie można sobie wyobrazić tego kraju, jego krajobrazu i kultury bez nich.
Wina z Veneto. Jako że historycznie był to jeden z najważniejszych regionów na świecie pod względem handlu i eksperymentów, nie jest zaskoczeniem odkrycie, że Veneto zawsze było szanowanym i innowacyjnym regionem winiarskim. Ten obszar północno-wschodnich Włoch czerpie ogromne korzyści z klimatu kontynentalnego łagodzonego przez Alpy i dużych wpływów sąsiadujących z nim krajów germańskich. Veneto jest najczęściej kojarzone z pięknie eleganckimi białymi winami, takimi jak te z Soave, i obejmuje ponad dziewięćdziesiąt tysięcy hektarów winorośli. Co imponujące, na tym obszarze ponad jedna trzecia winnic w regionie Veneto uzyskała oficjalny status AOC, a wiele podregionów i nazw Veneto zyskało światową sławę pod względem jakości. Jednym z takich przykładów jest Valpolicella, gdzie produkowane są jedne z najlepszych i najbardziej złożonych win czerwonych we Włoszech.