SEKT 1876 Brut Mikrosvín
SEKT 1876 Brut Mikrosvín
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Czechy
Region: Morawy
Apelacja: Sparkling Czech Wine
Producent: Zámecké Vinařství Bzenec Mikrosvín
Szczepy: Riesling , Chardonnay , Pinot Noir , Pinot Blanc
Typ: Białe wytrawne, musujące
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11% c4
Nota degustacyjna:
W 1876 roku w zamkowych piwnicach miasta Bzence wyprodukowano pierwsze wino musujące w Czechach i na Morawach. SEKT 1876 Brut to białe wytrawne wino musujące powstałe z wyselekcjonowanych gron Riesling , Chardonnay , Pinot Noir oraz Pinot Blanc uprawianych na terenach południowych Moraw. Wino powstało metodą tradycyjną i dojrzewało w butelkach przez okres 36 miesięcy. Wino prezentuje się pięknym jasnożółtym odcieniem ze złotymi refleksami, złożony bukiet ujawnia aromaty białych owoców pestkowych, cytrusów z subtelną domieszką nut drożdży i brioszki będących wynikiem długiego dojrzewania. Na podniebieniu eleganckie, świeże i orzeźwiające, z długim wyrazistym posmakiem. Sugestie kulinarne, lekkie przystawki, ryby, owoce morza, tarty warzywne , zupy krem, sałatka jarzynowa, aperitif.
Producent: Zámecké Vinařství Bzenec
„Na przestrzeni dziejów byliśmy na stałe częścią kompleksu zamkowego w mieście Bzenec, we wschodnim krańcu południowomorawskiego regionu. Z wyczuciem, z naciskiem na efektywność i ekologię, zarządzamy 540 hektarami winnic w subregionach winiarskich Słowacji , Mikulov i Znojmo .
W składzie gatunkowym naszej winnicy znajdują się Chardonnay , Grüner Veltliner , Morawski Muscat i Sauvignon , ale kluczowe i strategiczne odmiany to Pinot Blanc , Riesling reński i Riesling wołoski . W końcu to właśnie winnice, takie jak Klínky , z odmianami Pinot Noir , Riesling czy Chardonnay , pozostawiły niezatarty ślad we współczesnej historii morawskiego winiarstwa. Jesteśmy ośmiokrotnym zwycięzcą Czeskiego Salonu Win, a nasze wina zdobywają punkty w wielu innych międzynarodowych i krajowych konkursach.”
Winnica: Mikrosvín
Podstawowym klejnotem winnicy jest Ryzlink Vlašský, odmiana, która w wyjątkowych winnicach subregionu mikulowskiego nadaje winu oryginalny odcisk tej części Moraw. Mikrosvín Mikulov produkuje swoje wina w czterech liniach: Standard Line, Flower Line, Traditional Line oraz Legia Deximus Gemini – Premium Line.
Winiarnia, która żyje swoim życiem, podporządkowując wszystko naturze, znajduje się w idyllicznym otoczeniu samego serca chronionego obszaru krajobrazowego i rezerwatu biosfery Pálava, wpisanego na listę UNESCO, oraz na sąsiednich wzgórzach Dunajovickich. Jego winnice znajdują się w katastrze gmin Dobré Pole, Březí, Dolní Dunajovice i Mikulov. Trasa w miejscowości Perná, gdzie uprawiane są najważniejsze odmiany Pálava, jest wyjątkowa pod względem lokalizacji. Gleby, na których znajdują się winnice, charakteryzują się wyższą zawartością wapnia z wyższą strukturą szkieletową, co nadaje winom z winnicy Mikrosvín wyjątkowość i znacząco odmienny charakter terroiru Pálava.
Wina z Mikrosvína Mikulova zdobywają nagrody nie tylko w kraju, ale także w Europie i na świecie, a ostatnio zdobyły również przyczółek na wymagającym rynku w Londynie i są kupowane przez klientów nawet w Australii. Wśród niezliczonych nagród wymieńmy chociaż sukcesy na Terravino Izrael, Challenge International du Vin, Winemasters Challenge, Prague Wine Trophy, Mundus Vini, Salon vín ČR
Nagrody i wyróżnienia:
Prague Wine Trophy - Prague Gold,
Král vín - musujące - srebrny medal,
Prague Wine Trophy - Praga Gold,
Prague Wine Trophy - Praski Regionalny Mistrz,
Winiarz Roku - brązowy medal,
Słowacki Subregion NSV - zwycięzca kategorii G/złoty medal,
Cuvée Ostrava - Zwycięzca kategorii D,
Oenoforum 2 – Złoty Medal
2023-06-20
Wino SEKT 1876 Brut
Powstałe przy zastosowaniu metody tradycyjnej morawskie wino musujące o eleganckim bukiecie złożonym z aromatów jasnych owoców z subtelną domieszką nut drożdży i brioszki będących wynikiem 36 miesięcznego dojrzewania w butelce nad osadem po drugiej fermentacji. Na podniebieniu rześkie, szlachetne i eleganckie, o długim, wyrazistym posmaku. Podawać do lekkich przystawek, owoców morza, tart warzywnych lub jako aperitif.