LAURENZ V. SINGING GRÜNER VELTLINER NIEDERÖSTERREICH
Kraj: Austria
Producent: Laurenz Five
Nazwa: Niederösterreich
Szczepy: 100% Grüner Veltliner
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,0% o
Rozwiń opis...Świeże, przyjemna kwasowość, owocowy aromat. Harmonijne, miękkie, bogate w smaku. Aromaty jabłek, brzoskwiń i owoców cytrusowych oraz nuty białego pieprzu. Butelka ma również z tyłu czarno-pomarańczową etykietę, stylizowaną na przednią część, również w języku angielskim. Jak już wspomniano, duża część kolekcji jest eksportowana, dlatego etykieta w języku niemieckim nie miałaby w tym przypadku większego sensu. I tym razem minimalistyczny, a przez to bardzo atrakcyjny design stworzyła austriacka projektantka Cordula Alessandri z Wiednia.
W nosie wyczuwalne są nuty jabłek i cytryn, soczyste i ogólnie bardzo owocowe. Pieprzna nuta, tak charakterystyczna dla „prawdziwego” Grüner Veltlinera i sprawiająca, że nie da się go pomylić, jest niepowtarzalna. Słynny „Pfefferl” dosłownie wyskakuje z kieliszka, pachnie naprawdę orzeźwiająco i nie można się doczekać, aż poczuje się jego smak w ustach.
W jamie ustnej : złagodzi i zakończy cierpienie. ŚPIEW przechodzi przez usta i może pokazać, co potrafi. W przypadku wina Grüner Veltliner początkowo wyczuwalna jest wysoka kwasowość owoców, która następnie wypełnia usta bardzo miękko i soczyście. Można wyczuć świeże zielone jabłka, wyczuwalny jest piękny biały pieprz, a na języku rozpływa się świeża cytrusowa owocowość. Wino o wyśmienitym smaku, żywe w ustach, ale zaskakujące swoją łagodnością i delikatnością. Nie ma w nim niczego ostrego, wręcz przeciwnie – jest to cudownie soczysty smak, który dodaje wysokiej kwasowości owoców prawdziwej treści. Ta soczystość naprawdę je buforuje i sprawia, że są cudownie orzeźwiające i żywe. Nieco mniej mineralne niż SUNNY, ale za to nieco bardziej owocowe - to jest największa różnica zauważalna po pierwszym 'przepłynięciu'. Ogólnie rzecz biorąc, SINGING jest pięknie zbalansowanym piwem, które z pewnością nadaje się do picia.
Jest to wino wytrawne, ale 3 g cukru resztkowego nadaje mu właśnie tę delikatną, soczystą nutę w finiszu, który oprócz kwaskowatości jest również delikatny i ma odpowiednio długi posmak. Pomimo tej pozornej miękkości, SINGING jest winem świeżym, które świetnie się pije. Nieskomplikowana przyjemność, wspaniała przyjemność picia, odrobina młodzieńczej, orzeźwiającej beztroski - to cechy, które czynią Grüner Veltliner absolutnym hitem lata. „Nie myśl, po prostu pij” mogłoby być mottem tego wina i pasowałoby w 100%. Nie „Śpiewanie w deszczu” , lecz „Śpiewanie latem” byłoby idealnym przesłaniem, jakie mógłby przekazać sok winogronowy Sophie.
Wskazówka : Ochłodź wodę do temperatury 8-10º i ciesz się latem. Proste i nieskomplikowane. Za sznycel wiedeński dla Austriaków i za… sznycel wiedeński dla Niemców. Albo po prostu coś zjeść, gdy upał znów stanie się nie do zniesienia.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bardzo atrakcyjny bukiet owocowy daje aromat jabłek, brzoskwiń i cytrusów oraz typową pikantność Veltlinera i nutę białego pieprzu. Miękkie i soczyste podniebienie wsparte jest delikatną kwasowością. Śpiewa na podniebieniu! Winogrona dla tego Veltlinera są uprawiane głównie w glebach lessowych i żwirowych regionu Kremstal. Ich charakterystyczną owocowość zawdzięczają znacznym naprzemiennym temperaturom Kremstal położonego z północy na południe: ciepłe powietrze unoszące się z doliny Dunaju spotyka chłodne powietrze spływające z pobliskiego regionu Waldviertel i wzdłuż rzeki Krems. Podczas gdy to ciepło wpływa na dojrzałość i skoncentrowane aromaty, chłód silnie nadaje świeżości owocowej. Dzięki dodaniu niektórych winogron Veltliner z Weinviertel wino nabiera lekkiego musującego charakteru.
Austriacki Gruner z białych winogron Veltliner prawdopodobnie pochodzi z czasów rzymskich, ale jego nazwa pojawiła się po raz pierwszy w połowie XIX wieku. Sto lat później zaczął zyskać szacunek, a w ostatnich wina veltlinery zdobyły więcej nagród niż wina z Burgundii w ślepych degustacjach. Winnica Laurenz V. nie współpracuje z żadnymi innymi winogronami, a rodzinie przypisuje się, że doprowadza grunera do czołówki w dziedzinie aprecjacji wina. To wino zostało przygotowane przez ojca Laurenz Moser i córkę Sophie. Winogrona pozyskiwano z winnic na glebach lessowych i żwirowych w podregionie Kremstal w Niederosterreich. Wino fermentowano w zbiornikach ze stali nierdzewnej. W kieliszku rześkie, pikantne wino oferuje aromaty i smaki cytrusów, jabłek i nut kwiatowych, limonki i białego pieprzu. Na podniebieniu zapewnia kwasowość, mineralność i czyste wykończenie. Pij to z daniami azjatyckimi.