Gaja Barolo SPERSS LANGHE NEBBIOLO
Gaja Barolo SPERSS LANGHE NEBBIOLO
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Barolo SPERS Gaja
Winiarnia: Gaja
Region: Piemont
Wino Barolo 100% Nebbiolo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,00%
Rewelacyjne Barolo Langhe Nebbiolo DOC składa się w 94% z Nebbiolo i 6% z Barbera. Winnice zwane „Sperss” uprawiane są w podstrefie „Marenca-Rivette”, w powiecie Serralunga. Tereny tutaj tworzą fantastyczny amfiteatr o powierzchni 12 hektarów. Gleba jest zwarta, złożona z gliny, margla, wapienia. Jest zorientowany na południe, na wysokości 370 metrów nad poziomem morza. Winorośl ma około 50 lat. Proces produkcji wina rozpoczyna się od trzech tygodni fermentacji i maceracji, po których następuje 30 miesięcy leżakowania. Langhe Nebbiolo DOC „Sperss” to kolejne „arcydzieło” Angelo Gaji. Gładka i elegancka, dojrzewa rok w barrique, a kolejne 18 miesięcy w dużych beczkach. Jego potencjał starzenia jest niezwykły. Jego struktura w połączeniu ze swoją klasą czyni go fantastycznym. Warto choć raz spróbować. Cechy czerwonego wina „Barolo Sperss” produkowanego przez winnicę Gaja - Intensywny granatowy kolor i pyszny zapach, który przywołuje wiele odcieni: od śliwki, czarnej porzeczki i czerwonych jagód po skórę, kwiaty, trufle i suszone grzyby. Smak jest świeży, uporządkowany, gładki, z dobrą taniną i świetnym finałem. Polecane potraw podczas degustacji tego doskonałego Barolo dania perfumowane z kaczym „ravioli” z białą truflą. Wędliny i salami, Twardy ser, Pieczeń, Tagliatelle ai Funghi, Risotto, Kawałek wołowiny, Filet z zielonym pieprzem, Jagnięcina. Wino to należy podawać w temperaturze 16°C w szerokim kieliszku, aby umożliwić dotlenienie.