Spindler Lindenhof Deidesheimer Qualitatswein
Spindler Lindenhof Deidesheimer Qualitatswein
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino Spindler Lindenhof Forster Mariengarten Riesling Trocken Pfalz
Kraj: Wina Niemieckie
Region: Pfalz
Apelacja: Pfalz
Typ: Dry White Riesling
Pojemność: 0,75L
Alkohol: 12%
Wino Riesling prezentuje kolor żywy jasno złoty ze świetlistymi refleksami. Delikatne aromaty miodu z zieloną morelą, limonką i melonem. W ustach wyczuwamy nuty jabłek, owoców egzotycznych, brzoskwini i moreli, z delikatnym dotykiem mineralność charakterystycznej dla rieslingów z Pfalz. Dobrze wyważona kwasowość, końcówka długa lekko korzenno-pieprzna. Wino niezwykle orzeźwiające, delikatne i lekkie. Znakomite jako aperitif, do zimnych lekkich przekąsek, do dań z ryb słodkowodnych i kurczaka.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Właścicielem winnicy Lindenhof w wysoce uznanym regionie Pfalz jest Peter Spindler Timo i jego syn, który jest odpowiedzialny za jej funkcjonowanie. Tradycja winiarstwa tej rodziny Peter Spindler sięga 400 lat. której przodkowie pochodzą z Burgundii Posiadają 12 hektarów upraw winorośli które pozwalają tworzyć krystalicznie czyste, mineralne białe wina. Gleba w różnych działkach charakteryzuje się różnym udziałem piaskowca, bazaltu i wapienia, który pozwala na indywidualność win nadając swój specjalny unikalny charakter. Wino Deidesheimer Qualitatswein Riesling Trocken to świeży owocowy Riesling, w nosie dojrzałe żółte owoce, morele, brzoskwinie. Smakuje w młodzieńczy sposób, świeży, soczysty, orzeźwiający. Bardzo harmonijnie w słodyczy i kwasu, wysoka mineralność charakterystyczna dla rieslingów z Pfalz. Obok cytrusów dominują w nim przyprawy, całość jest „harmonijnie wytrawna”. Sugestie kulinarne: Tunezyjski makaron z kurczakiem, Gyros z kurczaka z sosem jogurtowym, sałatka z kiełków słonecznika z grillowanym kurczakiem, zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem, soczysta pierś z kurczaka z dynią, kurczak po tajsku, pikantne szaszłyki z kurczaka, pstrąg w ziołach z zasmażanymi ziemniakami i fasolką, sandacz z sosem z pieczonej papryki, aromatyczny sandacz w ziołach, dorsz z piekarnika z warzywami, risotto z wołowiną i pieczarkami…
Niemcy są jednym z największych krajów produkujących wino w Europie. Dzieje się tak pomimo północnego położenia kraju. Kraj eksportuje około 20% wszystkich win produkowanych za granicą. Większość obszarów uprawy winorośli oferujących wina wysokiej jakości znajduje się na zachodzie i południowym zachodzie kraju. Wina stołowe i krajowe są produkowane głównie na północy. Niemcy mają łącznie około 102 000 hektarów wina i produkują około 9,3 miliona hektolitrów rocznie. Z tego około 65% to wino białe, a 35% czerwone.
Winnice w Niemczech są znane z tego, że znajdują się na zboczu. Dzięki temu są mniej podatne na nocne przymrozki, a słońce może lepiej świecić w ciągu dnia. Łupek lub Schiefer to najpopularniejsza powierzchnia i jest to również najlepsza powierzchnia dla wina Riesling. Winiarnie takie jak Weingut van Volxem, Schiefman i Von Winning należą do czołówki Rieslingów, a my oferujemy również ich pełną gamę
Region winiarski Badenii jest jedną z najlepszych winnic w Niemczech, a nawet w Europie. Dzieje się tak dzięki dobrej glebie i łagodnemu klimatowi. Najwyższej jakości wina pochodzą właśnie stąd. Niektóre przykłady win produkowanych w tym regionie to Pinot Noir, znany Riesling, a ponadto specjalność z tego regionu, Chasselas. Badenia jest nie tylko jedną z najlepszych winnic, ale także trzecim co do wielkości obszarem produkcji wina w Niemczech. Na pierwszym miejscu znajduje się region winiarski Rheinhessen. Ten region winiarski ma powierzchnię nie mniejszą niż 26 300 hektarów, a dwie trzecie tego obszaru jest wykorzystywane do produkcji win białych. Riesling produkowany tutaj odnosi sukces i jest znany na całym świecie. Czerwone wino jest tutaj również bardzo dobrze reprezentowane, Pinot Noir, lub Spátburgunder, jest jednym z doskonałych czerwonych win z tego regionu. Oprócz tych wspaniałych regionów winiarskich, każdy zna również Mozelę. 90% białych win jest tutaj produkowanych, a Elbling jest jedną ze specjalności. 10% czerwonych win, które są tutaj produkowane, to Regend, Dornfelder i ponownie Pinot Noir. Podsumowując, w Niemczech produkuje się wiele win doskonałej jakości, dlatego też zdecydowanie zaleca się ich spróbowanie.