Taylors Late Bottled Vintage
Kraj: Portugalia
Region: Douro Valley
Producent: Taylor, Fladgate, & Yeatman
Szczepy: Touriga Nacional, Touriga Francesa,
Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cao
Kategoria: Porto czerwone
Pojemność: 0,75 l
Rozwiń opis...Barwa wina Porto LBV Taylors urzeka głębokim rubinowym kolorem, wokół ciemnofioletowego czarnego środka. Aromaty niosą pierwsze wrażenie dojrzałych jagód i intensywne nuty czarnej porzeczki wzbogacone suszoną śliwką. Wokół tego gęstego rdzenia dojrzałych owoców ciemnych jagód są liściaste zapachy mięty i dzikich ziół, subtelna pikantność i ulotne cedrowe nuty pudełka cygar. Podniebienie opiera się na mocnych, liniowych garbnikach nasyconych słodkimi owocami śliwek i podnoszonych przez żywą kwasowość. Grube, soczyste smaki cassis mieszają się z malinami i morelami i przechodzą w bardzo długi finisz. Archetypowy późno butelkowany rocznik Taylora, elegancki i powściągliwy, o doskonałej jakości i czystości owoców.
Cykl dla gron wina port Taylors LBV rozpoczął się od mokrej i ciepłej wiosny, co spowodowało silny wzrost wegetatywny. Rozerwanie pąków i kwitnienie miały miejsce w optymalnych warunkach. Wiosenne opady deszczu i stosunkowo chłodny czerwiec i lipiec spowodowały, że sezon dojrzewania rozpoczął się od obfitych rezerw wody w glebie i bardzo zdrowych zadaszeniach liści, co doprowadziło do bardzo równomiernego i całkowitego dojrzewania uprawy. Upalne dni na początku września, po której nastąpił krótki okres opadów, dopełniła dojrzewania. Wczesny start oznaczał, że najlepsze winogrona zostały zebrane i były pod przykryciem do czasu, gdy 21 września zaczął padać ulewny deszcz. Doniesiono, że winogrona są bardzo zdrowe, a wina mają doskonałą dojrzałość fenolową, poziom cukru i kolor.
Warto zapamiętać że w 1970 roku Taylors byli pionierami kategorii LBV. Nowa linia Porto stworzona przez Alistaira Robertsona w celu zaspokojenia zapotrzebowania na wysokiej jakości gotową do spożycia alternatywę dla Vintage Port do codziennej konsumpcji. W odróżnieniu od Vintage Port, który jest butelkowany po zaledwie dwóch latach w drewnie i wieku w butelce, LBV Port jest butelkowany po czterech do sześciu lat i jest gotowy do picia po butelkowaniu. Taylors Port nadal jest liderem w kategorii LBV na całym świecie, pomimo faktu, że wielu innych spedytorów produkuje teraz również LBV. Wina używane do mieszania LBV Taylora pochodziły z rezerwy jednych z najlepszych pełnych czerwonych portów, wyprodukowanych w żniwach z 2013 r., Z winogron uprawianych na własnych winnicach Taylora i innych najlepszych właściwościach w obszarach Cima Corgo i Douro Superior.
Vintage Port i LBV prezentują wybór bardzo ładnych czerwonych portów z jednego roku. Podstawowa różnica między tymi dwoma stylami polega na tym, jak każdy jest dojrzały. Vintage Port jest trzymany w drewnie przez około dwadzieścia miesięcy, zanim zostanie przeniesiony do butelki, gdzie będzie się starzał. Late Bottled Vintage, jak sama nazwa wskazuje, jest butelkowany później, pozostając w drewnie od czterech do sześciu lat. W tym stosunkowo długim okresie starzenia się drewna LBV dojrzewa i osiada - jest gotowy do picia po butelkowaniu, nie musi być dekantowany i może być podawany przez szkło przez kilka tygodni po wyciągnięciu korka.
Sugestie kulinarne: Twarde sery o smaku pełnym, zwłaszcza sery niebieskie, orzechy, suszone owoce, pasztet z zająca, jest także pyszny z deserami z czekolady lub owoców jagodowych.
2022-10-05
Porta Taylors LBV
Porto LBV Port 2013 to obfite czerwone wino z cegły, które oferuje dojrzały, intensywny i bardzo owocowy nos. W ustach potwierdza się jego owocowość, wyrażając wspomnienia świeżych czerwonych owoców, ale także rodzynek i tostów. Ma długie i harmonijne wykończenie.