Terra Nossa Vinho Verde
Terra Nossa Vinho Verde
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Terra Nossa Vinho Verde
Kraj: Portugalia
Region: Minho
Apelacja: DOC Vinho Verde
Producent: Aveleda
Szczepy: Loureiro, Trajadura, Arinto
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,75l
Białe, wytrawne wino verde produkowane z tradycyjnych, regionalnych odmian winorośli. W zapachu żywe i bogate. Dominują świeże aromaty owoców cytrusowych z nutą ananasa. Lekkie i orzeźwiające w smaku. Doskonałe jako aperitif, idealnie pasuje do sałatek oraz owoców morza. Etykieta jest ilustracją stylizowanych artystycznie narodowych ikon Portugalii: morza, słońca, portugalskich chodników z kostki w artystyczne wzory, tramwaju, okien z suszącą się na sznurach bielizną, starych domów wielkich miast… - elementów, które czynią Portugalię wyjątkową za granicą.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Kuszący cytrusowy aromat, pod którym wyczuć można również śliwki i brzoskwinie, a także nuty tropikalnych owoców i trawy cytrynowej. W ustach doskonale zbudowane, o smaku świetnie korespondującym z aromatami wyczuwanymi w nosie, dodatkowo wzbogaconym o subtelną mineralność. Podawać do białych mięs, ryb, risotto z owocami morza, makaronów ze śmietanowymi sosami.
Dwie rzeki przepływają przez zielone wzgórza i góry północno-zachodniej Portugalii : Minho i Lima. Płyną na zachód od Hiszpanii do Oceanu Atlantyckiego. Po drodze, przecinając północną część regionu Vinho Verde , tworzą optymalne warunki winnic do produkcji wysokiej jakości białego wina.
W dolinach otaczających te rzeki dominują dwa stare szczepy winogron, z których powstają najlepsze wina w tym regionie: Loureiro , który rośnie w winnicach Doliny Limy, i Alvarinho , uprawiany głównie w Dolinie Minho.
Choć te dwie doliny stanowią jedynie część Vinho Verde, reprezentują one zmiany, które zachodzą w całym regionie. Młodzi producenci sprzeciwili się tradycyjnej produkcji niedrogich win na rzecz bardziej skoncentrowanych, poważnych ofert. Z kolei duzi producenci mają wyzwanie, aby pokazać, że potrafią również produkować wytrawne wina o wysokiej jakości. Te wina nie są Vinhos Verde, jak je zazwyczaj znamy. Nie są niskoalkoholowe, lekko musujące ani półwytrawne. Zamiast tego są bogatymi, intensywnymi i często wytrawnymi wyrazami terroir tych deszczowych klimatów, w których panują łagodne zimy i gorące lata. Są to wina, które mogą zmienić postrzeganie tego, czym powinno być wysokiej jakości Vinho Verde.