Tomintoul 15 Years Old Portwood Finish Single Malt Whisky
Tomintoul 15 Years Old Portwood Finish Single Malt Whisky
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Tomintoul 15 Year Old Portwood Finish Single Malt Whisky
Kraj: Szkocja
Region: Speyside
Gorzelnia: Tomintoul
Rodzaj: Whisky Single Malt
Wiek: bez określenia
Pojemność:0,70l
Alkohol 46% C3
Tomintoul 15YO Portwood Single Malt to odpowiednia propozycja dla miodników dobrej whisky. Szkocka whisky Tomintoul 15 Year Old Portwood z regionu Speyside dojrzewała ostatnie trzy lata w beczkach po doskonałych porto, co skutkuje doskonałą strukturą, pełnym ciałem, złożonością i bogactwem aromatów czerwonych owoców. W nosie wyczuwalne są jagody, śmietanka, maślane bułki. Na podniebieniu rozpoznajemy nuty karmelu, pigwy, lekki akcenty czerwonego wina, toffi i przypraw.
Notatki Sommelier Bachus
Tomintoul Speyside Glenlivet 15-letnie wykończenie Portwood zostało stworzone przez staranny wybór dojrzałej whisky „wykończonej” z drewna portowego. Słodową whisky przeniesiono z beczek Bourbon do ręcznie zbieranych fajek Port, aby „zakończyć” dojrzewanie przez długi okres czasu. Wypracowany proces „wykańczania” nadaje wyrafinowanym właściwościom whisky, a zwłaszcza nuty owocowej słodyczy portowej. Nasz główny destylator uznał, że nadszedł właściwy czas, aby butelkować whisky w wieku 15 lat, kiedy nuty smaku whisky słodowej osiągnęły harmonię ze słodkimi atrybutami Portwood.
Robert Fleming, główny destylator Tomintoul, uznał, że nadszedł właściwy czas, aby butelkować whisky w wieku 15 lat, kiedy nuty smaku whisky słodowej osiągnęły harmonię ze słodkimi cechami drewna portowego. Aroamaty ziołowo przyprawowe z dominacją zielonej herbaty, jagody, tytoń i pieprzny dąb. Letni budyń, truskawki i maliny. Angielska słodycz toffi.
2024-10-12
Tomintoul Speyside Glenlivet 15 Years Old Portwood Finish
Tomintoul Speyside Glenlivet 15 Years Old Portwood Finish powstał w wyniku starannej selekcji dojrzałej whisky „wykończonej” w drewnie porto. Whisky słodowa została przeniesiona z beczek po bourbonie do ręcznie wybieranych rur porto, aby „dokończyć” jej dojrzewanie przez długi okres czasu. Ten proces „wykańczania” nadaje whisky wyrafinowane cechy, przede wszystkim nuty owocowej słodyczy porto. Nasz Mistrz Destylacji uznał, że nadszedł właściwy czas, aby butelkować whisky w wieku 15 lat, kiedy nuty smakowe whisky słodowej osiągnęły harmonię ze słodkimi atrybutami porto. Nazwa Tomintoul pochodzi od najwyżej położonej wioski w Szkocji, oddalonej o zaledwie kilka mil. Destylarnia została zbudowana w 1965 roku przez brokerów whisky Hay & MacLeod i W & S Strong, a na początku lat 70. połączyła się z Whyte & Mackay. Zwiększono wydajność, a destylarnia zmieniała właścicieli jeszcze kilka razy, zanim w 2000 roku przeszła w ręce Angus Dundee Distillers, a pierwszy 10-letni single malt został wydany w 2002 roku. W 2005 roku wprowadzono na rynek torfowy słód o nazwie Old Ballantruan, nazwany na cześć źródła wody Tomintoul, Ballantruan Spring. Destylarnia Tomintoul zyskała reputację producenta spokojnych, łagodnych whisky, stąd jej slogan brzmi „The Gentle Dram”.