Uno Due Cinque 125 Malvasia Nera del Salento Feudi Salentini
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Producent: Varvaglione
Szczep: Malvasia Nera Salento
Rodzaj: czerwone, półwytrawne
Pojemność: 0,75
Alkohol: 12,5% BK20
Rozwiń opis...Wino Malvasia Nera 125 Uno Due Cinque jest stworzone w 100% z gron Malvasia Nera rosnących w Salento, leżakujące 3 -6 mc we francuskim dębie. Rubinowe z fioletowymi refleksami, zapachy ciemnych suszonych owoców z dominacja wiśni i śliwek. Podniebienie jest zaznaczone nutami wanilii z długą trwałością, bardzo miękkie. Wino układa się w ustach bardzo gładko. Idealne połączenie do duszonych dań, czerwonychmięs, sarniny, dania mączne, potrawy w pomidorowym sosie, typu spagetii, kanapka bruschetta.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino 125 Malvasia Nera del Salento w kieliszku pozwala dostrzec intensywną i głęboką purpurową czerwień z fioletowymi refleksami. Bardzo intensywne aromaty wiśni, malin i nut korzennych. W smaku zrównoważone, z akcentami jagód, czereśni i czekolady oraz potężną nutą wanilii na finiszu. Kwintesencja delikatności szczepu Malvasia Nera. Wino polecane do czerwonego mięsa, makarony w sosach, pizza, wędliny, sery. Najlepiej smakuje bez łączenia z posiłkiem.
Winnica Varvaglione 1921 stara się dążyć do doskonałości, wykorzystując nowoczesny przemysł to szybkiej produkcji wina, przy czym utrzymując wina wysokiej jakości. Różnorodność rodzimych odmian winogron jest punktem wyjścia; wiedząc, jak zrobić właściwe wino. Filozofia Varvaglione 1921 opiera się na połączeniu tradycji i nowoczesnej technologii. W regionie Salento w Apulii Cosimo i Maria Teresa Varvaglione wraz z dziećmi dali nowe życie winiarni z czterema pokoleniami doświadczeń i tradycji oraz wsparciem dynamicznych, zmotywowanych współpracowników. Wina doksonale wyprodukowane, po otwarciu butelki smak wina po siedmi dniach nadal jest ten sam.
Wina czerwone półwytrawne odpowiednio łączą orzeźwienie win wytrawnych i atrakcyjność win półsłodkich, więc z zadowoleniem połączą przy jednym stole zwolenników win wytrawnych i słodkich. Wina czerwone półwytrawne zdecydowanie zadowolą tych, którzy szukają w winie aromatów typowych dla win czerwonych tj. aromaty czerwonych i czarnych owoców, przypraw, ziół, kwiatów, aromatów beczki czy czekolady, a dodatkowo zależy im na wyczuwalnej w ustach delikatnej słodyczy. Wina czerwone półwytrawne znajdują upodobanie oraz dużym urokiem i uznaniem, przede wszystkim dzięki ich uniwersalności, świetnie sprawdzają się na, przyjęciach urodzinowych czy w restauracji jako wino domowe.
Wina czerwone półwytrawne wyznaczamy utrzymując ogólne normy, które ze względu na zawartość cukru decydują o tym czy wina można zaliczyć do win półwytrawnych. Natomiast bywają wyjątki związane z kwasowością. Chodzi o zasadę, że różnica między kwasowością wina, a zawartością cukru resztkowego nie jest mniejsza niż 10 g. Przykładowo wino czerwone przy kwasowości 9 g, które zawiera 19 g cukru, może być sklasyfikowane jako wino półwytrawne czerwone, mimo że słodycz wychodzi poza ogólne ramy dla swojego smaku. W tej kategorii udział win jakościowych jest mniejszy niż w winach wytrawnych.