Wairau Pacific Sauvignon Blanc
Wairau Pacific Sauvignon Blanc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wairau Pacific Sauvignon Blanc Marlborough
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Szczep: Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12,5%
Barwa wina jasno złota z zielonymi refleksami, aromaty cytrusowe, grejpfrut, zielone jabłko, zielony agrest. W smaku soczyste, delikatnie mineralne na tle przypraw, marakui, liczi. Wino wyróżnia się z pośród win nowozelandzkich idealną równowagą i harmonią. Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Wędliny wędzone, łosoś wędzony, węgorz z warzywami, kuchnia azjatycka, sushi, miękkie kozie sery, zupa z dyni, kalafior w posypce bułki tartej, szparagi z szynka parmeńską , pieczony pstrąg, kurczak duszony na parze z warzywami, bataty zapiekane w przyprawach papryki słodkiej i pikantnej, kasza gryczana z pulpetami, krewetki w tempurze.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pierwsze wyobrażenie Nowej Zelandii to piaszczyste plaże, ośnieżone szczyty i owce za owcami. Od ponad 30 lat Kiwi odkryli również uprawę winorośli. Świeże, chłodne morskie bryzy uderzają w winnice wzdłuż zielonych wybrzeży, na które w równym stopniu wpływają prądy antarktyczne i południowe prądy równikowe. Prawie morski klimat. Idealne warunki do winifikacji Sauvignon Blanc, Chardonnay, a nawet Pinot Noir, które są bliskie, jeśli nie lepsze niż winom europejskim. Ponieważ Kiwi lubią orientować się w tradycyjnych kreacjach ze starego świata, ale nigdy nie zapominają o swoich nowozelandzkich korzeniach. Symbioza tysięcy lat doświadczenia z innowacyjnymi pomysłami. To nowozelandzkie wino, to przyjemność, która szturmem podbiła świat.
Już w 1819 roku, około 170 lat przed ekonomicznym rozkwitem uprawy winorośli, misjonarz wspomniał o winorośli w małej osadzie na Wyspie Północnej Nowej Zelandii. Została profesjonalnie uprawiana, gdy James Busby, ten sam James Busby, który również odegrał ważną rolę w sukcesie australijskich win, uprawiał importowane winorośle. Fakt, że wino nowozelandzkie mogło zdobyć przyczółek dopiero znacznie później, wynikał jednak z religijnych ruchów abstynencyjnych, które prawie uniemożliwiły pomyślne wprowadzanie na rynek i oferowanie wina. Sprzedaż została zakazana, restauracje nie mogły służyć. 1990 potem kolej - wino stało się ogólnodostępne. Od dawna znano dobre warunki i uprawiano najpierw Müller-Thurgau, potem Chardonnay, a następnie Sauvignon blanc. Dziś uprawa winorośli w Nowej Zelandii jest większa niż kiedykolwiek - i rośnie. Winiarze nigdy nie zapominają, że doskonałą jakość zawdzięczają naturze Nowej Zelandii. Zrównoważony rozwój i ochrona środowiska są bliskie kiwi i są wykonywane do perfekcji od winnicy po piwnice. Wynik młodej historii nowozelandzkiego wina jest imponujący. Sauvignon blanc z Nowej Zelandii to jedno z najlepszych win białych, jakie ma do zaoferowania świat.
Polecane produkty
Hunky Dory Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!
Mount Vernon Sauvignon Blanc Marlborough
Lawson's Dry Hills White Label Sauvignon Blanc
Old Coach Road Sauvignon Blanc Seifried Estate
Ra Nui Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!
Secret Coast Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!
2023-05-30
Wino Nowiozelandzkie
Wairau Pacific to wspaniałe, białe, wytrawne wino z Nowej Zelandii, z regionu Marlborough. Region ten znany jest na całym świecie z żywych i owocowych białych win szczepu Sauvignon Blanc. Wino urzeka jasnożółtym kolorem z zielonymi akcentami. W nosie wyczuwalne są aromaty cytrusowe, takie jak różowy grejpfrut, ale również zielone zioła i liczi. Na podniebieniu wino jest pełne, złożone, jedwabiste i lekko pikantne, z wyczuwalnymi nutami marakui, liczi, jabłka i agrestu. Wino odznacza się idealną równowagą i harmonią. Finisz jest długi i mocny, bardzo owocowy i cudnie orzeźwiający, z pięknym, cytrusowo-mineralnym posmakiem. Nowozelandzkie Sauvignon Blanc z Marlborough i tym razem nie zawodzi! Doskonale komponuje się to wino z sosami na bazie ziół do dań z kurczaka, ryb i owoców morza oraz akcentami azjatyckiej kuchni.